Televerzum

Brazil bíró ítélte el a Jézust melegként ábrázoló Netflix-filmet

"A szólás szabadságához való jog nem abszolút"

2020. január 09. - lewiee

A The First Temptation of Christ című brazil gyártású, eredeti Netflix-különkiadás idén karácsonykor került fel a streamingoldalra, és azonnal botrányos fogadtatásra talált. Az alkotás mögött álló Porta dos Fundos nevű produkciós csapat rengeteg fenyegetést kapott, irodáját Molotov-koktéllal támadták meg.

ek0hbu6xuae_tr.jpeg

Itthon akkor kapott visszhangot a film, mikor a minap a KDNP Rétvári Bencéje üzent hadat a Netflixnek a Facebookon, meglehetősen komikus módon követelve, hogy vegyék ki kínálatukból a saját gyártásban készült vígjátéksorozatot. Az epizódokban Jézust melegként, Szent Máriát pedig házasságtörőként jelenítik meg, ez az ábrázolásmód pedig sokaknál kiverte a biztosítékot.

Ez azért is merész vállalkozás egyébként, mert a katolikus többségű Brazíliában éppenséggel nem az ateizmusukról híresek, a népesség nagy részének kiemelten fontosak és sérthetetlenek a vallásos témák.

A Porta Dos Fundos egy YouTube-csatornaként kezdődő projekt volt, amelyben 2017-ben szerzett többséget a hazánkban többek között Comedy Centralt és Nickelodeont is üzemeltető VIMN (Viacom International Media Networks). Ekkoriban az egyik legnagyobb feliratkozószámmal rendelkező komikus csatorna volt a videómegosztón, mára pedig megosztó tartalomgyártókká váltak.

Most bírói ítélet is sújtotta a különkiadást, miután a Brazil Katolikus Szervezet petíciót indított, amely szerint "katoliksuok millióinak becsületét" sértették meg. Benedicto Abicair bíró úgy fogalmazott: "A szólás szabadságához való jog nem abszolút."

A döntés Abicair szerint "nem csak a keresztény közösség, de a brazil társadalom egészének a javát szolgálja, amely túlnyomó részben egyébként is keresztény. [...] A 'művészi termékek' mutogatása nagyobb és maradandóbb kárt okozhat, mint azok felfüggesztése" - írta.

Ítéletében arra kötelezi a Netflixet, hogy vegye ki műsorkínálatából a Jézusról szóló alkotást. Sem a Netflix, sem a Porta Dos Fundos nem kívánt hozzászólni a történtekhez. A brazil kormány a KDNP-hez hasonlóan egyébként sem nagy barátja az LMBTQI-közösségnek, Jair Bolsonaro tipikus szélsőjobboldali és keresztény politikát folytat, akinek konkrét fogalmai vannak arról, milyen tartalmaknak szabad és nem szabad elérniük a nézőközönséghez.

UPDATE: A legfelsőbb bíróság máshogy látta a dolgot, szerintük a szólásszabadság a demokráciában alapjog, és így a Netflix sem köteles kivenni semmit a kínálatából.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr5815401056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása