Televerzum

Egy Simpson család-epizód 1,5 milliárd forintba kerül, és alig nézi valaki

A Fox fejese megszólalt, hogy mik a terveik az animációs sorozataikkal

2020. január 08. - lewiee

A Fox-animáció egy műfaj, amit sokáig a szakmában is sokan elismertek a '90-es években de még akár a 2000-es évek elején is, a mai animációs Fox-paletta pedig bebetonozottan három szereplőből áll. Ezek a Simpson család, a Family Guy, illetve a Bob burgerfalodája, amelyeket indulásuk óta a Fox általában újabb és újabb évadokkal hosszabbít meg.

keyart_s31.jpg

A Simpson család 1990-ben a Fox-csatornával együtt elinduló sikertörténet volt, amelynek általában az első kilenc-tíz évadát szokás a televíziózás legminőségibb darabjaiként jellemezni, ha pedig valaki nem is gondolja így, az tagadhatatlan, hogy Simpsonék televíziós trendet indítottak el, és újradefiniálták a főműsoridős animációs sitcom fogalmát. Ennek már jópár éve, de a Fox egy évadot sem hagyott ki azóta Homer és családja nélkül, így jelenleg már a 31. évad fut a rajzfilmsorozatból, jövőre pedig már biztosan lesz 32. is, amelyben elérik a 700 epizódos mérföldkövet.

Simpsonékat sok felnőtteknek készülő animációs alkotás követte, némelyik sikeresebb lett, a többi pedig méretes bukás. A sikerek közül említésre méltó több Fox-cím is, a csatorna szívesen finanszírozott hasonló megvalósítású projekteket a későbbiekben is, remélve, hogy Simpsonékhoz hasonló, a '90-es években is erősnek számító 25-30 milliós nézettséget tud majd hozni valamelyik projekt. Lettek is nagy sikernek örvendő rajzfilmsorozatok, amelyeket egy műsorblokkba lehetett pakolni Simpsonékkal, mint a Texas királyai, a Futurama, vagy a Family Guy. Közülük mindhárom sorozatot elkaszálta idővel a csatorna.

Az 1997-ben induló Texas királyait 13 évad után, növekvő nézettség ellenére végezte ki a csatorna, állítólag azért, hogy a Family Guy alkotójának új sorozatának, a Cleveland Show-nak szorítsanak helyet, amely végül csak négy évadig futott, valószínűsíthetően az alacsony nézettség miatt.

A Futurama a Simpson család alkotójának, Matt Groeningnek friss ötleten alapuló sorozata volt, az egyetlen olyan, amely több évadig is kihúzta a képernyőn, és nem a klasszikus családformulát követte. 1999-ben indult, a Fox csupán négy évadig rendelt belőle epizódokat, 2003-ban lekerült a képernyőről. Groening személyes véleménye szerint a csatorna executive-jai mostohán bántak a sorozattal, és oda-vissza tologatták a műsorban, ez is az oka volt annak, hogy nézettsége csökkenni kezdett, majd hivatalos közlemény nélkül elkaszálták. Végül a sorozat hét évadig kihúzta, és kerek befejezést kapott, Groening sorozatát a nagy közönségsikerre való tekintettel a Comedy Central karolta fel 2008-ban, és 2013-ig adott új részeket belőle.

Képtalálat a következőre: „family guy”

Végül a Family Guy-al - amely szintén 1999-ben kezdett -, Seth MacFarlane explicitebb és durvább Simpson családjával zárjuk a sort. A sorozatot 2003-ban elkaszálták, majd miután a Fox évekig hiába próbálkozott, nem tudott hasonló nézőszámot generálni a vasárnap esti műsorsávban, Griffinék kaptak mégegy esélyt, és 2006-os visszatérésük óta műsoron is vannak. Azóta számos kreativitást távolról is mellőző Family Guy-kópia született MacFarlane keze alatt, amit eladott a Foxnak, a 2005-ben indított Amerikai fater még ma is fut egy kisebb kábelcsatornára száműzve, a 2009-es Cleveland Show négy évad után megbukott, a többire pedig már nem is emlékszik senki, annyira kevés ideig mentek.

2011-ben született meg a Bob burgerfalodája, ami a középszerű nézettség megtartásának köszönhette azt, hogy újabb és újabb évadokra berendelték, és a mai napig fut. A vasárnap esti műsorsávot azóta ezzel a három sorozattal tölti ki a Fox, amelyek mellé régóta keresi a negyedik szereplőt, de nagyon nem találja. Jelenleg a Bless the Harts című újonc tölti be ezt a szerepet, és az eddigi próbálkozásokhoz képest meglepően jól teljesít nézettség és a kritikusok terén is.

Baromi sokba kerül, alig nézik

Nem is ez a lényeg, hanem az, megéri-e az országos amerikai csatornának évről évre elképesztő összegeket áldozni ezekre a sorozatokra. Ez azért is kérdés, mert harminc évad után a Simpson család teljesen kifordult önmagából, az egykori közönségsiker és kritikuskedvenc sorozat epizódjai mára már senki szerint nem viccesek, nem tudnak újat mutatni, és a karaktereket a készítők teljesen kiforgatták önmagukból. Ezt igazolja is a rémes nézettség, ami a legutóbbi évadokat jellemzi, átlagosan 2 millió nézőt tud a sorozat jelenleg a vasárnap esti főműsoridőben. A legújabb részt 1,81 millió néző kísérte figyelemmel. Tíz évvel ezelőtt ugyanekkor a legújabb epizódot 14,62 millióan nézték, pedig már akkor is a köztudatban volt, hogy rengeteget romlott a sorozat minősége.

A Family Guy ugyanennyi néző tud hozni hétről hétre, a Bob burgerfalodája pedig még ennél is kevesebbet, 1,6-1,7 milliót átlagban, bár első évada sem robbant nagyot, anno 4-4,5 millió nézője volt minden epizódjának. Nem kérdés, hogy a Fox animációs blokkja ma már labdába se rúghat, estét maximum akkor nyerhetnek, ha NFL-felvezetést kapnak, és abból is erősebbet.

Az még megdöbbentőbb, hogy a Fox annak ellenére rendeli be évről évre ezeket a sorozatokat, hogy horribilis összegekbe kerülnek, főként a zászlóshajónak számító Simpson család. Homer Simpson, a főszereplő szinkronszínésze, Dan Castellaneta epizódonként 300 000 dollárt kap, azaz kb. 89 millió forintot, csak úgy, mint a 6 főszerepeket alakító hang közül mindenki. Mindez egy 2011-es bérvita eredménye, mivel ekkor a Fox 400 000-ről csökkentette a szereplők bérét. A színészek fizetését beleszámítva egy epizód elkészítése 5 millió dollárba, azaz közel 1,5 milliárd forintba kerül. Ez semmiképp sem jövedelmező a nézettségen keresztül.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy nem csak a minőségromlás, illetve a sorozatok nyilvánvaló elfáradása áll a nézettség csökkenésének hátterében, hanem az is, hogy drasztikusan megcsappant a hagyományos tévé nézettsége a streaming-forradalom kibontakozásakor, ma 4-5 milliós nézettség számít jó nézettségnek, amíg pár évvel ezelőtt ez a tartományt még 10 millió felett kellett keresni.

Így is van belőle pénz

Persze vannak más bevételek is a világon, a Simpson család egy igen értékes merchandise-brand, de azzal, hogy több pocsék epizódot tesznek az asztalra, még rontják is a széria presztízsét. Miért éri meg tehát a Fox-nak továbbra is adni a dollármilliókat ezekre az animációs sorozatokra? A piacon sokkal jobbak, sokkal nézettebbek, sokkal érdekesebbek készülnek, miért jó ez bárkinek a sorozaton dolgozókon kívül? Michael Torn, a Fox Entertainment elnöke most arról beszélt a Deadline-nak, hogy a frissen a Disney kezébe került stúdiónak meddig vannak tervei ezekkel az animációs címekkel, illetve mik is azok pontosan.

"Két oldala van a dolognak - [a három sorozat] része az üzleti és programming-stratégiánknak, de már készülünk a napra, (amikor a Fox búcsút mond a Simpson családnak, a Family Guy-nak és a Bob burgerfalodájának) akármikor is jön majd el."

Képtalálat a következőre: „bob burgers”

A Simpson család és a Family Guy sorsa már biztos a következő évadra is, a Bob burgerfalodájának folytatása hivatalosan még lóg a levegőben, de Thorn megnyugtatott mindenkit, aki izgulna érte.

A Bob burgerfalodája még hosszú ideig a Fox-on lesz.

- mondta.

A Fox úgy tűnik viszont, hogy nem csak negyedik szereplőt keresett a bejáratott sorozatok mellé, a Bless the Harts-on kívül ugyanis még számos beredenelése van a következő évre. Ilyen címek a Duncanville, a The Great North és a Housebroken is. Rengeteg animációs sorozat. Ha rövid időn akarják mindet bemutatni, akkor helyet kell szorítaniuk nekik a csatornán. A kérdés, hogy hogyan történik majd ez.

"Az animáció kulcsfontosságú szerepű nálunk, az év megfelelő szakában bővíteni tervezzük az animációs műsoridőnket egy újabb órával." - mondta el Thorn. - "Vesszük a sikeres címeket, és építünk rájuk. Ha valami itt beválik, akkor az nagyon beválik."

"Igen, fel kell készülnünk a napra, amikor már pár zászlóshajónak számító animációs sorozatunk nem lesz műsoron, de nincs semmi azonnali terv erre, melyek szerint a következő hónapokban már ne sugároznánk őket. Bővíthetjük is akár ezeket a műsorokat, és meg is tarthatjuk őket, ameddig csak akarjuk. A producereik különösen örülnek annak, hogy a vasárnap esti foci levezetői lehetnek. Valami különleges van abban az estében."

Ezzel persze sok újat nem tudtunk meg, valószínűsíthető volt, hogy sem a Simpson család, sem a Family Guy nem kerül le műsorról, amíg biztos berendelésük van. Az valóban igaz, hogy az óriási kiadások ellenére mindketten legalább ugyanakkora bevételt hoznak a Fox-nak, hála a merchandise-nak, illetve a régebbi epizódok forgalmazási jogainak. Egyelőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr3515399542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2020.01.09. 21:17:52

Az Amerikai fater mindenesetre több egy Family Guy kópiánál, nagyon erős sorozat önmagában is.
Egyébként szerintem a leginkább a South Park érett meg a kaszára. Amióta Garrisonból Trump-klónt csináltak, hogy induljon az elnökségért, a sorozat tökéletesen nézhetetlenné, sőt, irritálóvá vált. Valami kritikán aluli, zagyva hulladék lett belőle.

fénycsepp 2020.01.10. 08:02:10

Szerintem a Bob’s Burgers még mindig tartja a színvonalat; remelem, hogy egyhamar nem mondjak ra a halálos ítéletet. Ugyan nem tartozik szorosan a témához, de aki teheti, nézze meg az F is for the Family rajzfilmsorozatot; enyhén szólva nem finomkodó :)

geeraa 2020.04.27. 13:38:26

A Simpson család már inkább túl sok a jóból. Pihentetni kéne vagy 5 évig, aztán újra felkapni, hogy legyen mire felkapni az embereknek a fejüket. A napi simpon már a mindenhol kijön...engem se hoz lázba. A south park mint említetted exterminador is kezd elfáradni. Már nem a srácok őrült kalandjairól szól, hanem 100%-ban aktuálpolitika. Dokumentumnak elmegy, de a mostani részeken ledöbbentem hogy migráncsoznak meg talán sorosoznak is benne....el se hiszem, ezen felül egy csomó másról is szó van benne, a fű használat/fogyasztás, védőoltás ellenesség, migráncs gyerek tábor...ez nem a szórakoztató kategória...
Az amerikai faterből sem maradt ki a sorosozás, azon is ledöbbentem, hogy még itt is ezt látom? Hagyjatok má a hülyeséggel a fenébe...
Amúgy az amerikai fater "debil/extrém" családjainak kalandjai általában jók, de itt is vannak fölösleges részek.
És az új gyöngyszem a bob burger, hát igen, ezt szokni kell, felnőttes hangvételű, ugyanakkor az átlagpolgár problémáit szembesítik a nézőkkel, a legapróbb(most van az első szerelmemmel randim, stb) akár komolyabb válóokokat is érintő problémákig. Komolyabb hangvétellel kell kezelni, és akkor élvezhető.
süti beállítások módosítása