Televerzum

2019 tizenegy legjobb sorozata

Mindet érdemes elkezdeni

2019. november 29. - lewiee

A tévézés új aranykorában élünk, ennél több minőségi televíziós sorozat még egy évben sem jött ki, évről évre keményebb feladatnak tűnik felállítani olyan listát, amelyen az év legjobbjai sorakoznak. Amíg néhány éve az ilyen típusú listákat évadonként 22-26 részes sitcomok és NCIS-típusú nyomozós drámák vezették, addig mára az eredetibb ötletekkel játszó, pár részes évadokkal rendelkező sorozatok és miniszériák állnak a lista élén.

Ez a lista nem több, mint segítség azoknak, akik elkezdenének egy mostanában releváns minőségi sorozatot, de annyi van a Netflixen és az HBO Go-n, hogy azt sem tudják, hol kezdjék a válogatást.

11. Sex Education

Képtalálat a következőre: „sex educatio”

A szexualitás mozgatja a világot, a tévésorozatok tele vannak perverz poénokkal, nagyon gyakran központi téma a szex, de igazából szinte mindig csak felületes módon. A gimis drámák és vígjátékok közül messze kiemelkedik a Netflix-féle Sex Education, aminek januárban jött ki a teljes első évada. A szexualitás kérdését nyíltan és tabuk nélkül boncolgatja, közben pedig még szórakoztató perceket is okoz nézőinek.

Röviden a sztori annyi, hogy a brit tinisrác, Otis frusztrált és zárkózott a szexuális témákat illetően, akinek amúgy az anyja egy azokról nagyon nyíltan beszélő szexterapeuta. Aztán egy nap elhatározza, hogy mostantól a sulijában hasonló helyezetben lévő emberkéknek ad majd szexualitással kapcsolatos tanácsokat. Itt meg elkezdődnek a bonyodalmak.

10. The Good Place
Képtalálat a következőre: „The Good Place”

2016-os elstartolása óta egyik évben sem lehet elmenni az NBC sorozata mellett, amely amúgy a Netflixen is elérhető hétről hétre új részekkel. A túlvilági helyszíneken játszódó The Good Place vígjátékként kezeli a halál utáni létezést, és aközben, hogy vicces, még elképesztő mélységekben képest filozófiai és morális kérdésekről elmélkedni. Az idén negyedik és utolsó évadát kezdő sorozat első évadának végén indul csak igazán be a cselekmény, akkor jön egyre több és több csavar, és ezt a színvonalat idén is sikerült tartaniuk.

A The Good Place-ben Eleanor Shellstrop (Kristen Bell karaktere) meghal, és A jó helyen találja magát, amely kvázi Mennyország, ahol csak jó dolgok történhetnek az emberrel. Ez mind szép és jó, de Eleanor egy rémes ember, és benne is hamar tudatosul, hogy valami baki történt, mikor nem A rossz helyre küldték halála után. A sztoriban rengeteg csavar van lépten-nyomon, úgyhogy ez az alaphelyzet is gyökeresen megváltozik időközben.

9. BoJack Horseman

Képtalálat a következőre: „Bojack Horseman”

Az egyik legrégebbi sorozat a listában, a 2014-ben indult BoJack Horseman szintén utolsó évadánál jár, jövőre az is véget ér majd, de megéri nekiülni. Azért is, mert egy Will Arnett hangján beszélő rajzfilmló életén keresztül kapunk kiváló társadalmi szatírát, és fricskát korunk Hollywoodjáról, de még a történetszálak is egészen kidolgozottak és figyelnek rá, hogy ne unatkozzunk egy másodpercig sem. Ez különösen igaz amúgy minden évadra az első után, ahogy az idei új nyolc zseniális részre is.

A '90-es években nagy sorozatsztárnak számított BoJack mára kiégett alkoholista ex-celeb, aki nagy visszatérésre készül egy új forgatókönyvvel. A széria középppontjában a sorozatszerepbe beskatulyázott, szép lassan hírnevét elvesztő ló magánéleti és szakmai küzdelmei állnak.

8. His Dark Materials

 screenshot-2019-05-17-at-4_32_48-pm-920x584.png

A 2019-es lista egyik legfrissebbje, a His Dark Materials november elején indult el, és rögtön rekordnézettségeket hozott az HBO-nak. A Philip Pullman fantasy-köteteteiből készült tévésorozat mozifilmes élményt hoz több szempontból is. Elképesztően látványos, és hamar beszippantja az embert, ugyan még első évadát sem mutatták be teljesen, mi előre bizalmat szavaztunk neki.

A sorozat főszereplője Lyra, egy árva kislány, aki egy nap barátja eltűnse utáni nyomozásba kezd. Az alaphelyzet itt véget is érne, de a világ, amelyben nyomoz, komplex módon kiépített fantasy-univerzum, amelyben minden embert kísér egy szó szerint vett lélekállat. Ezt úgy kell érteni, hogy a lelke mindenkinek folyamatosan változó, állati formát ölt, de ennél jobban nem megyünk bele a tényleg kifejezetten összetett és meseszerű világ jellemzésébe.

7. Years and Years

Képtalálat a következőre: „years and years”

A Years and Years-nél érdekesebb, aktuálisabb és frusztrálóbb koncepcióval egy sorozatnak sem sikerült előjönnie az elmúlt években, de azt is megkockáztatjuk, hogy még soha. A hat részes minisorozat gyakorlatilag egy alternatív idősíkot követ napjainktól elindulva, amelyben a politikai helyzet, a techonlógiai fejlesztések, illetve a társadalmi ideák alakulása is hansúlyt kap, pont olyan irányba, amely a jelenlegi valós helyzet szerint elképzelhető.

Ez annyit tesz például, hogy a populista szélsőjobb többszörös próbálkozás után végül hatalomra jut az Egyesült Királyságban, és egy Trumpra erősen hajazó Emma Thompson kerül a miniszterelnöki székbe, aki populista propagandával kábítja a jónépet. Emellett közben több fiatalban is tudatosul, hogy transzemberek, azaz igazából gépek, akik emberi aggyal születtek, és saját tudatukat információ formájában töltenék fel a felhőbe, nem akarnak testben élni. Na, ilyen és hasonló ijesztő vagy elgondolkoztató jövőbeli történéseket fest le a Years and Years egy család történetén keresztül. A sorozat BBC-HBO koprodukció, nálunk az HBO Go-n elérhető.

 6. Rick and Morty

Képtalálat a következőre: „rick and morty”

Ez a másik sorozat, amelynek bizalmat szavaztunk már most, mivel egészen idáig három rész jött ki a kultikus rajzfilmsorozat idei évadából, de ennyi már elegendő ahhoz, hogy láthassuk, hogy a színvonal nem ereszkedett egy egészen kicsit sem az előző szezonokhoz képest. A Rick and Morty az a sorozat, amit már azért mindenki ismer nagy valószínűséggel, ha más nem, már hallott róla. A felnőttanimációk új királyának negyedik évadára embertelenül sokat kellett várni, de több év várakozás után csak megérkezett. Az Adult Swim sorozata továbbra is intelligens, de közben groteszk módon mégis nagyon alpári humort képvisel, és ezt elég kevesen mondhatják el magukról.

Ha valaki nem ismerné a sztorit: Morty tudós nagyapjával, Rick-kel megy minden epizódban galaktikus és dimenzióközi kalandokra, amelyek egytől egyig abszurd világokban játszódnak. Itthon a Comedy-n is megy szinkronnal, de inkább a Netflixen található eredetit ajánljuk.

5. Big Mouth

Képtalálat a következőre: „big mouth”

Igen, akármennyire is hihetetlen, a Rick and Morty-t egy másik animációs alkotás is megelőzi idén (még ha szoros versenyben is), ez pedig a jóval kisebb publicitást kapó Big Mouth, amiben ugyanúgy ott az abszurd, néhol gusztustalan és nagyon explicit vizuális gagekkel játszó humor, de itt végeredményben egy teljesen más sorozatot kapunk. A Nick Kroll nevével fémjelzett széria kicsit Sex Education, kicsit Rick and Morty és még annál inkább eredeti, fő témája a kamaszkorban megélt szexuális bizonytalanság és azzal kapcsolatos kérdések. Aki olyan szexvicceket akar hallani, amiket máshol még nem hallott, amik mögött akármilyen gusztustalanok is tudnak lenni, üzenet van, és tabukat akarnak feltárni, azoknak kötelező anyag. Idén pár a harmadik évadát ették elérhetővé a Netflixen.

Főszereplőink kiskamasz lányok és fiúk, akik mikor változó korba lépnek, úgynevezett hormonszörnyeket kapnak maguk mellé, akik megpróbálják őket elkalauzolni a különösen zavaros életszakaszban.

4. Stranger Things

Képtalálat a következőre: „Stranger Things 3”

Mivel volt idén Game of Thrones, ezért sajnos azt nem lőhetjük itt el, hogy a legjobban várt 2019-es darab volt a Stranger Things harmadik évada, de a második helyre biztos befutó. Még nem késő elkezdeni a nagyon gyorsan ledarálható, évadonként 8-9 részes, '80-as évek horrorjai előtt tisztelgő zászlóshajó Netflix-sorozatot, amelynek harmadik évadjában már ott volt az Egyesült Államokban ekkor tomboló plázaláz, és egyre erősebb az orosz jelenlét is. Az a jó ebben a sorozatban, hogy minden korosztálynak lehet ajánlani, a harmadik évadra már papírformaszerűen építik fel a történeti szálakat és a cselekményt, és kicsit ez is az oka annak, hogy nem az első helyen végzett idén.

A '80-as években járunk, egy Hawkins nevű kisvárosban, ahol egy fiú rejtélyes körülmények között eltűnik. Barátai és a városka több lakója is ki akarják deríteni, mi állhat a háttérben, végül úgy tűnik, valami természetfelettire vezethető vissza a különös eltűnés.

3. The Act

Képtalálat a következőre: „The Act tv series”

A dobogóhoz érve elérkezünk az idei év egyik legalulértékeltebb sorozatához, amely nem más, mint az egyébként majd évadonként antológiának tervezett The Act első darabja. A sorozat itt megismert történetszála tehát nem folytatódik majd a további évadokban, nyolc részes kerek történet az egész. A 2019-es alkotás igaz és rendkívül megrázó történetet mutat be, gyönyörű beállításokkal és kiválóbbnál is kiválóbb színészi játékokkal.

A történet 2008-2015-ben megtörtént eseményeket rekonstruál, Dee Dee Blanchard és lánya, Gypsy esetét. Gypsy születése óta több betegségben szenved, kerekesszékes, szinte semmit nem ehet, gyógyszereken él, szellemi problémákkal küzködik. Legalábbis édesanyja ezt próbálja beadni az egész világnak, jótékonysági szervezetek segítségét használja, hogy legyen hol lakniuk, pénzhez juthassanak és nyaralhassanak. Dee Dee már kiskora óta ezzel a hazugsággal kábítja Gypsy-t is, aki valóban elhiszi ezeket magáról, amíg szép lassan rá nem jön, hogy édesanyja egész életében hazudott neki, és igazából teljesen egészséges. 2015-ben aztán édesanyját meggyilkolják, és Gypsy az egyik gyanúsított. Nálunk az HBO Go-n látható, amúgy meg Hulu-gyártás.

2. Euphoria

Kapcsolódó kép

A dobogó második fokán az idén kezdő HBO-sorozat, a Euphoria áll. Bár nálunk ezüst érmet kapott, azt nem állítjuk, hogy mindenkinek való. A nagyon komoly témákat boncolgató tinisorozat tabukat próbál ledönteni, beszélni szexről, zárkózottságról, függőségről, nemi identitásról és erőszakról, mindezt izgalmas sztorival, és még izgalmasabb képi világgal.

A középiskolás Rue drogfüggő, őt rehabról való visszatérés után ismerhetjük meg, amelynek nem volt túl sok haszna, mert villámsebességgel csúszik vissza a drogok élvezetébe. Amikor megismeri Jules-t, úgy érzi, talán képes lesz végre feladni azokat a szereket, amik nélkül eddig nem tudta jól érezni magát. Ehhez azonban nem vezet egyenes út. A Euphoria Rue iskolatársainak magánéletét is filter nélkül mutatja be, köztük a dühkezelési problémákkal küzdő Nate-et, az önértékelési gondokkal birkozó Kat-et, illetve a kamaszkora kezdete óta tárgyként kezelt Cassie-t.

1. Chernobyl

chernobyl-character-anatoly-dyatlov-has-been-turned-into-a-meme.jpg

Ez az a sorozat, amit ha 2019-ben él valaki, és nem ismer, akkor az minden bizonnyal kő alatt töltötte ezt az évet. És akármennyire is a közhelyek közhelye, a Chernobyl bizony kiérdemelte az első helyet, amit ha valaki nem darált még le, nagyon gyorsan tegye meg, mert csupán öt rész, és zseniális. Ez a zsenialitás pedig több okból adódik, ott van az a tény, hogy valós történetet látunk, melynek gyakorlatilag mi is részesei voltunk közvetett módon többé-kevésbé. Illetve ott van az is, hogy a készítők gondoskodtak arról, hogy folyamatosan lélegzetünket visszafojtva figyeljünk, igyekeztek minél több aspektusból megmutatni a katasztrófát, beleértve a környezeti, politikai, tudományos és emberi témákat. A Chernobyl üzenete ma is releváns, a Szovjetunión kívül pedig a mai hazugságokra épülő politikai rendszerek és hatalmak is kaptak egy alapos kritikát az idei, ötrészes tévéslágertől.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr8815330354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2019.11.30. 09:19:10

Nagyjából egyetértek.

Burgermeister 2019.11.30. 09:45:30

Sex drogs and rock and roll
Fleabag
Jack Ryan masodik evad az aktualitasa miatt

JKJ 2019.11.30. 09:59:43

Még idén vége lesz a Watchmen-nek is. Plusz egyként simán ráfér a listára.

gambrinus 2019.11.30. 10:04:06

@Beru: a The Mandalorian nekem egyre nagyobb csalódás. Ígéretesen indult, de egyre mélyebbre zuhan. A negyedik rész simán lehetne a Csillagkapu egy része is, csak jóval több pénzből elkészítve.

hordalek 2019.11.30. 10:51:08

A Csernobil szerintem nagyon túlértékelt. Nem a téma és a megvalósítás miatt, hanem mert ennyi játékidőben csak kapirgálja és elnagyolja az ott történteket. A kitelepítés vagy amikor a tetőre kizavart katonák puszta kézzel dobálták le a radioaktív szemetet, ezek mind mind több időt érdemeltek volna. Vagy szìvesen láttam volna több politikai szálst, hogy mi ment a háttérben. Volt szó mindegyikrő, csak

hordalek 2019.11.30. 10:52:23

@hordalek: épp nagyon levés időben. Talán dupla játékidőben jobb lett volna. Szigorúan szerintem.

Drago Brutic1 2019.11.30. 11:11:39

Köszönöm a tippeket. A Years and years -ba belenézek.
Ami nekem mindenképp a listán lenne:
Gösta- a skandináv humor kedvelőinek
End of the f...ing world - Az első évad szerintem ver erről a listáról mindent.
The Loudest voice - politikai vonalon erős.

Drago Brutic1 2019.11.30. 11:15:52

@hordalek: Szubjektiv. Én egy 14 epizódos évadot nem biztos, hogy megnéztem volna, igy nekem teljesen rendben volt. Sőt, a kutyavadászos részt még kihagyhatónak is éreztem,

Drago Brutic1 2019.11.30. 11:20:18

@hordalek: Szubjektiv. Én egy 14 epizódos évadot nem biztos, hogy megnéztem volna, igy nekem teljesen rendben volt. Sőt, a kutyavadászos részt még kihagyhatónak is éreztem,

humorpalanta 2019.11.30. 11:30:39

The boys
The Morning show
South Park
Doom Patrol
Ez a lista nagyon flop.

lfcfan77 2019.11.30. 11:53:33

A legjobb sorozat egyértelműen A legharsányabb hang (The loudest voice) volt, ami nincs rajta a listán...

2019.11.30. 15:10:15

Ebből egyetlen sorozat ér valamit, az pedig a Stranger Things.
Esetleg még a Sex Education és az Act jöhet szóba.
Aki meg 2019-ben még rajzfilmet néz - legyen az akármilyen szatirikus -, az már embert is evett.
A Spongyabob, az Amerikai Fater, a Burgerking Falodája, a Simpson család, meg a többi gagyibbnál gyagyibb sorozat után milyen pluszt tud(na) adni egy ló?

Taxman 2019.11.30. 15:36:54

A felsorolt 11-ből kettőt láttam. Nyilván az én hibám. Nekem viszont (a Stranger Things mellett) az alábbiak tetszettek nagyon:
MotherFatherSon
The Son
Yellowstone
És néhány limonádé is, mint pl. Rookie

warzone 2019.11.30. 16:07:41

Valós halál
The Expanse

mafos 2019.11.30. 17:01:27

@gambrinus: Nekem a Xéna jutott eszembe a 4.rész közepén :D De attól még tetszik.
Viszont láttam youtubeon egy rövid videót, ahol tényleg spagettiwestern zenét vágnak be pár jelenet alá, az adja.

Bogyó 2 2019.11.30. 17:33:30

La casa de papel-Money Heist. Nem angol-amerikai, de kiváló sorozat a netflixen.

body_andras 2019.11.30. 20:33:08

Korai úgy toplistázni hogy még decemberben erősnek ígérkező szériák startolnak. Jön a Witcher és folytatódik az Expanse... A Mandaloriant meg akkor is fura kifelejteni ha a poszter épp nem SW fan.

Buchhalter 2019.12.01. 11:47:17

A listán szereplők nagy része nálam kuka,főleg a rajzfilm sorozatok.Mandalorian nekem is csalódás.Erősen érződik a Disney keze( szirupos,minél kevesebb vér) Hiába hullanak benne a mellékszerplők az egész inkább közröhejes benne. Az Expanse 4 évada nekem is listás ,bár könyvekben jobban tetszik.Az 1-2 évad elég spórolos volt.A Viking szériával mi van? Elkaszálták? Bár nem csodálkoznék az utolsó 2 ávad egyre trébb lett.
süti beállítások módosítása