Televerzum

Megölhet bárkit, úgyis megússza

Spoilermentes kritika a You második évadáról

2020. január 03. - lewiee

Fura egy sorozat a You, amelynek most jött ki karácsonykor a második évada egyben a Netflixen. A szerethető sorozatgyilkos témát már láttuk párszor több megközelítésből is feldolgozni, itt például egy nagyon creepy, megszállott zaklatót használunk alapanyagul a jól bevált recepthez, az eredmény pedig igen felemás lesz.

fb.jpg

A You első évadát kifejezetten azért kezdtem el, mert a kritikai fogadtatása kedvező volt, a sorozatgyilkosos séma pedig valami olyasmi, amire mindig vevő voltam. Már az első rész után tudatosult bennem, hogy ez nem lesz egy Fargo, de még Dexter sem, ugyanakkor teljesen élvezhető, és meglepően addiktív kis alkotás volt. A You erőssége a csavarokban és kiszámíthatatlanságában rejlik, amivel remekül játszott az első évadban, és a mostani másodikban pedig még rátett egy lapáttal. Igen, a második évadban még több a csavar, kevesebb jut felesleges mellékszálakból, és végig ragaszkodik a néző érdeklődéséhez.

Pedig a You-nak van gyengesége is bőven, például fokozatosan egyre nagyobb hülyeség lesz, mármint tényleg, csak akkor élvezhető, ha az ember az egyre nagyobb logikai hibákon és hihetetlen történéseken felülemelkedik. És nem csak az erősséget, de ezt a gyengeséget is hatványra emeli a második évad, ami még sokkal hihetetlenebbre sikerült, mint az első. Először az ember csak azon csodálkozott, hogy Beck ablakain nincsen függöny, és az utcára néző földszinti lakásában, éjszaka, felkapcsolt lámpánál az ablak előtt folytat nemi aktust rendszeresen. A második évadban azonban már egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni azt, hogy Joe-nak miért van akkora mázlija, amekkora. Mindent megúszik, történjen akármi, és ezt nem az eszének köszönheti, még annyira sem, mint amennyire az előző szezonban: az egész történet abból áll, hogy elhitetik velünk, hogy főhősünk most lebukik majd, végül pedig egyre elképesztőbb mázliknak köszönhetően fordul a kocka.

Ez a legzavaróbb a You-ban - hogy hihetetlen és hülyeség, ennek ellenére viszont a második évad nagyon csavaros és izgalmas, ez tagadhatatlan. Emellett a második szezonban pont annyit változtattak, amennyit kellett, nem fáradt el a dolog és úgy érződött, az első évad után még maradt mesélnivalója a szériának. Attól féltem, hogy az önismétlés felemészti majd az egész történetet, és ugyanazt kapjuk majd, mint az előző évadban, csak más helyszínnel, de tévedtem. Los Angeles vérfrissítést adott a sorozatnak, és hozott vele olyan karaktereket, akik fényévekkel erősebbek az első évad sematikus figuráinál.

Az előző évad meglehetősen gyatra, szürke, egydimenziós, nem túl szerethető karaktereket mutatott be Joe körül, akik még nem is nagyon bántam, hogyha meghaltak ilyen vagy olyan módon. Egyszerűen súlytalan volt egy-egy szereplő halála, még ha többet is szerepelt, nem tudott érdekelni. Ebben sokat javít az új évad, több, erősebb, komplexebb karaktereket hoz be, akikért végig lehet izgulni, úgy pedig jóval élvezhetőbb egy ilyen típusú sorozat.

A fő problémám a befejezéssel volt, amely persze még a szokásosnál is jobban elrugaszkodott a valóságtól, spoilermentesen pedig csak annyit jegyzek meg inkább, hogy kicsit nevetséges volt, annál inkább pedig egy jó nagy csalódás. A befejezés nyitott, ezért harmadik évadra is szükség lesz majd, viszont újra előjött az ezúttal még megalapozottabbnak látott aggodalmam, hogy a következő szezonban már nem tudják frissen tartani a sztorit, és már nem érzem úgy, hogy lenne mondanivalójuk. Feleslegesnek tűnik a folytatás ezen a ponton. Remélem, tévedek majd.

Összességében a You egy jó sorozat, a második évad pedig jóval erősebbre sikerült, mint az első, igaz, tele van jóval nagyobb hülyeségekkel is. Ha ezen felülemelkedünk, akkor egy feszített tempójú, izgalmas, fordulatokban igen gazdag thrillert kapunk, egy csipetnyi (azért csak a felszínt kapargató) társadalomkritikával meghintve, amit meglepően gyorsan végig lehet darálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr115391134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benedith 2020.01.04. 19:12:02

Nekem már a poszt címe sem tűnik spoiler-mentesnek. Pont ma kezdtem el nézni, az 1. évad 5. részénél tartok és

SPOILER

eddig 1 embert nyírt ki, de a cikk címe alapján lesznek még páran, ráadásul lebukni sem fog. Köszi. :/

dummdumm 2020.01.04. 19:38:02

@Benedith: Ez a második évad spoilermentes kritikája, vagyis előfeltételezi,hogy láttad már az elsőt.

Amúgy az, hogy a fickó sorozatgyilkos, az minden promóanyagból lejön. A szinopszisa szerint

"You follows Joe Goldberg, a New York bookstore manager and serial killer (Penn Badgley) who falls in love with a customer named Guinevere Beck (Elizabeth Lail) and quickly develops an extreme, toxic and delusional obsession."

Kb. lehetetlen lehet bármilyen kritikát is írni egy sorozat második évadjáról, hogy az elsőre nem lehet visszautalni.

Benedith 2020.01.04. 19:43:53

@dummdumm: Direkt nem olvasok promóanyagokat sem, nem nézek előzeteseket, mert kb. semmit nem akarok tudni a sorozatokról/filmekről, amiket készülök megnézni. Az meg teljesen mindegy, hogy az írás tartalma a második évadról szól-e, ha már a cím a sorozat cselekményét spoilerezi. Csak a címben spoilerezéssel van bajom, rohadt egy dolog, mert esélyem sincs eldönteni, hogy vállalom-e a spoilerezés veszélyét a továbbolvasással.

kvadrillio 2020.01.05. 15:00:16

HMMM...MÁS ORSZÁGOK FELSŐVEZETŐIT NEM GYILKOLÁSSZUK LE DEDÓS 5 ÉVES GYEREKCSÍNY SZINTJÉN !!!!!Gyilkosság vagy törvényes önvédelem volt Szulejmani megölése? 444...
VESZÉLYBESODORVA EMBEREKET A VILÁG MINDEN RÉSZÉN......NAGYPOFÁVAL VILLOGNI, MIJJJEN BÁTOR IS VAGYOK, MERT ÉN VAGYOK A LEGERŐSEBB A VILÁGON.......
ÉS DÖGÖLJÖN MEG MINDENKI, MERT ÉN VISZONT ORRBA-SZÁJBA VÉDELEM ALATT VAGYOK ÉS A GAZDAGSÁGOM IS MEG A TORNYAIM IS MEGMARADNAK, HA A KATONÁIM, EMBEREIM FELE MEG IS DÖGLIK MIATTAM !!!

BAZDMEGTRUMP !!!

kvadrillio 2020.01.05. 15:04:15

JAHHH ÉS AKI BNEM TISZTEL MÁS ORSZÁGOKAST, M ÁS ORSZÁGOK NÉPÉT LENÉLZI, MÁS ORSZÁGOK VEZETŐIT LEDEGRADÁLJA, AZ EGY ÁLLAT. NEM EMBER. ÉS RÁADÁSUL RASSZISTA IS !!!
Az amerikai külügy egy magas rangú tisztségviselője végső soron így fakadt ki, amikor újságírók a támadás jogi hátterét firtatták:

"Ugyan már, hogy lett volna ez gyilkosság. (...) Elutasítjuk azt az elképzelést, hogy ez a vesztfáliai világrend szerinti országgal történt, hogy ő mondjuk egy normális ország védelmi minisztere, elnöke vagy külügyminisztere vagy ilyesmije lett volna. Ez egy papok és forradalmárok vezette rezsim, ami az egész Közel-Keletet uralnia akarja, sőt annál is többet. Kimondom, ez egy kleptokrata teokrácia. Az iráni, az iraki és a libanoni nép is utálja ezt a rendszert. Rengeteg iráni egyetlen könnycseppet sem fog ejteni Szulejmani után, hiszen éppen nemrégiben gyilkolt le 1500 embert a saját népéből." (Utóbbi utalás arról szólt, hogy a Szulejmani vezette milíciák részt vettek a rendszer-ellenes iráni tüntetések véres leverésében is.)

Vagyis az amerikaiak végső érve az, hogy Iránra nem is vonatkozhat a jogászkodás, mert az ottani állam egyszerűen nem méltó arra, hogy egyenlő partnerként kezeljék.

kvadrillio 2020.01.05. 15:08:56

@kvadrillio: ...Története
Searchtool right.svg Bővebben: Irán történelme
Őskor (i. e. 3200 – i. e. 625)
Kora bronzkori pecsétlenyomók (i. e. 2200-1800)

Történelem előtti régészeti lelőhelyek tucatjai szerte az iráni fennsíkon mutatják, hogy az i. e. IV. évezredben már ősi kultúrák és városias települések léteztek, évszázadokkal a közeli Mezopotámia legkorábbi civilizációi előtt.

Az indoirániakból akkoriban váltak el az előiráni népek. Az árja (előiráni) törzsek az i. e. III. és II. évezredben érkeztek az Iráni-fennsíkra, valószínűleg több hullámban. Ők nomádok voltak akkoriban. Később az előirániak nyugati és keleti csoportra váltak szét. Az i. e. I. évezredben a nyugati csoporthoz a médek, perzsák, baktriaiak és a parthusok tartoztak, míg a kimmerek, szarmaták és alánok (a jászok elődei), szkíták a Fekete-tengertől északra lévő pusztákon éltek. Más törzsek keleten telepedtek le, szállásterületük messze benyúlt az indiai szubkontinens északnyugati hegyvidéki határterületére egészen a mai Beludzsisztánig. Megint más törzsek messze nyugaton a Balkánon éltek, mint a szkíták, vagy messze keleten, Hszincsiangban. Az avesztainak nevezett keleti óiráni nyelven írták a zoroasztrista vallás szent irata, az Aveszta i. e. 1000 körül. Ez himnuszokat és törvényeket tartalmaz. A zoroasztriánizmus volt az Akhaimenida Birodalom és az azt követő iráni birodalmak államvallása a 7. századig.
Ókor (i. e. 625 – i. sz. 651)
Searchtool right.svg Lásd még: Méd Birodalom
I. Dareiosz palotájának rekonstrukciós rajza

A médek egyesítették először Iránt (i. e. 625–559), legnagyobb királyuk, Nagy Kürosz pedig a médek és perzsák egyesítésével létrehozta az Akhaimenida Birodalmat (i. e. 559–330). Kürosz halála után legidősebb fia, II. Kambüszész folytatta a hódításokat. Egyiptomot is meghódította. Kambüszész halála után trónviszály tört ki, amelyből a királyi család távoli rokona, I. Dareiosz (i. e. 522–486) került ki győztesen. Őt tekintik az ókori Irán legjelentősebb uralkodójának.
Perszepolisz romjai még 2500 év után is lenyűgözőek

Kürosz és Dareiosz uralkodása alatt a Perzsa (Iráni) Birodalom az addigi történelem legnagyobb és leghatalmasabb birodalma volt. A birodalom határai keleten az Indus és Amu-darja folyókig, nyugaton a Földközi-tengerig terjedtek, beleértve Anatóliát (a mai Törökországot) és Egyiptomot. I. e. 494-ben az athéniak támogatták a milétosziak lázadását, az eredmény Szardeisz kirablása lett. Ez váltotta ki a perzsák görögök elleni hadjáratait az i. e. 5. század első felében – a görög–perzsa háborúkat. Ezekben a háborúkban a perzsák értek el jelentékeny sikereket, még Athént is lerombolták i. e. 480-ban, de végül a görögök győztek és visszavonulásra kényszerítették a perzsákat. A harcok i. e. 449-ben értek véget.

Nagy Sándor i. e. 334-ben támadta meg az Akhaimenida Birodalmat, utolsó uralkodóját i. e. 333-ban győzte le az isszoszi csatában. Ezt követően i. e. 328–327-ben elfoglalta teljes területét. A birodalom részeinek élére saját tisztjeit állította, ezzel előkészítve a birodalom szétesését, ami halála után következett be. Az újraegyesítésre majdnem 700 évet kellett várni. Nagy Sándor birodalmának utódállamait, így a s...

HÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁT......NEM 200 ÉVES CSAK MINT ÁMERIKA AZ BIZTOSSS !!!!!
AMERIKA SENKIT SEM TISZTEL ! MERŐŐŐŐŐ A NAPISTENNNN !
FASZOK !

lewiee 2020.01.05. 15:49:28

@kvadrillio: ez a legofftopicabb komment amit valaha láttam

kvadrillio 2020.01.05. 17:04:46

MICSINÁLTÁL VIKTOR ???! FIZETŐSSÉ TETTED AZ EÜ-T ? AMIT A COCIK NEM VÁLLALTAK BE ? TE PEDIG BÁTRAN MEGCSINÁLTAD ? EZÉRT DÖGLIK A MAGYAR ?
HOGYAPICSÁBA GONDOLTAD KI EZT ? RABSZOLGABÉREKBŐL FIZESSÉK AZ EMBEREK A MAGÁNTARIFÁKAT ? HAVI 100-150 EZERBŐL SZÁZEZREKET, MILLIÓKAT ? ÖTSZÖRÖSÉRE KELL FELEMELNI A BÉREKET EHHEZ, AKKOR SE LENNE ELÉG TE FASZ ! MÉSZÁROSOKNAK CSINÁLTAD A FIZETŐS EÜ-T ? EZ A TÁRSADALOM NEMCSAK MÉSZÁROSOKBÓL ÁLL TE FASZ ! VAgy te csakis ilyet akarsz ? mészáros társadalmat kb 1-1,5 millióan élhetnének ebben az országban a te fasz fizetős eü-ddel :::
KI KELL TÉGED NYÍRNI, MIELŐTT TELJESEN MEGDÖGLESZTED A MAGYAR NÉPET BAZDMEG !

A KEGYELTJEIDNEK MILLIÓKKAL EMELTED MEG A BÉRÉT, A NÉPNEK MEG ALAMIZSNÁKAT POTYOGTACCCC ?

MEDDIG IS AKARSZ TE ITT, EBBEN AZ ORSZÁGBAN ÉLNI MÉG ???!!!
süti beállítások módosítása