Televerzum

Ma szavaznak a Médiatanács új összetételéről

Nagy meglepetésekre azért senki nem számít

2019. december 10. - lewiee

A Fidesz által újjászervezett Médiatanács új tagjait ma hagyhatják jóvá az Országgyűlésben. A 2010 októberében kinevezett öt kormányközeli személynek adott mandátum az akkor meghozott szabályok értelmében elképesztő hosszú, 9 éves ciklusra szólt, viszont további két hónapig a Fidesz obstruktív eljárásának következtében csak most vált napirendi ponttá a tisztségek megújítása.

fidesz.png

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tisztségei igen befolyásos pozíciók, az állami médiahatóság legfőbb szerve, az öt tagból álló tanács hivatalosan a következő feladatokat látja el:

  1. ellenőrzi és biztosítja a sajtószabadság érvényesülését a médiatörvény valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény keretei között,
  2. ellátja az állami tulajdonban lévő, médiaszolgáltatás céljára biztosított korlátos erőforrásokat használó médiaszolgáltatási jogosultságok pályáztatásának és a pályázat elbírálásának feladatát,
  3. ellátja a törvényben előírt felügyeleti és ellenőrzési feladatokat – a műsor vagy műsorszám rögzítése vagy a médiaszolgáltató által rögzített műsor vizsgálata, továbbá hatósági megkeresés útján,
  4. a Hivatalon keresztül műsorfigyelő és -elemző szolgálatot működtet,
  5. véleményt nyilvánít a médiával és a hírközléssel kapcsolatos jogszabályok tervezetéről,
  6. rendszeresen ellenőrzi a vele kötött hatósági szerződések megtartását;
  7. állásfoglalásokat, javaslatokat dolgoz ki a magyar médiaszolgáltatási rendszer fejlesztésének elvi kérdéseire vonatkozóan,
  8. kezdeményezi a fogyasztóvédelemmel és a tisztességtelen piaci magatartás tilalmával kapcsolatos eljárásokat,
  9. beszámolót készít a műsorkvótákra vonatkozó kötelezettségek teljesítéséről az Európai Bizottság részére,
  10. szükség esetén kezdeményezheti az audiovizuális politikáért felelős miniszternél e törvény módosítását,
  11. kezdeményező szerepet vállal a médiaműveltség, a médiatudatosság magyarországi fejlesztésében, ennek keretében összehangolja más állami szereplők médiaműveltséghez kapcsolódó tevékenységét, segíti a kormányt az Európai Unió felé e tárgyban esedékes időszakos beszámoló elkészítésében.

Ezekből persze egyértelmű, hogy a magyar médiapiaci viszonyokra komoly hatást gyakorol a szerepkört betöltő valaki, akit a szabályozás szerint gyakorlatilag az Országgyűlésben többségben lévő frakció jelölhet, majd csont nélkül el is fogadtathat. A médiahelyzet bebetonozottságát csak még jobban elősegíti az, hogy kilenc évig érvényesek a kinevezések.

Most az ötből négy mandátum kerülhet végre újraosztásra, mivel Szalay Annamária 2013-as halála után őt a Médiatanácsban Karas Monika váltotta, az ő helye még további három évig tehát biztos. A most leköszönő, mandátumukat bőven kitöltő Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes helyére a fideszes jelölőbizottság múlt héten Budai Lászlót, Hankiss Ágnest, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt javasolta, erre a javaslatra pedig több, mint valószínű, hogy a fideszes többségű Országgyűlés ma rá is fog bólintani.

UPDATE: Ahogy arra számítani lehetett, az Országgyűlés valóban elfogadta a jelöléseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr2415345720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása