Televerzum

Foggal-körömmel ragaszkodik a Fidesz a kerületi médiumokhoz

Budapesten több helyen is nehezen ment az önkormányzati sajtó átadása az új vezetésnek

2019. november 27. - lewiee

Három volt kormánypárti, a legutóbbi önkormányzati választások óta ellenzéki budapesti kerületben is küzdenie kellett az új vezetésnek azért, hogy megszerezhessék az önkormányzat alá tartozó Facebook-oldalak adminisztrátori jogait. Emellett több kerületben is döcögősen indult az önkormányzati nyomtatott lapok átvétele is, amelyek hangneme gyakorlatilag 180 fokos fordulatot vett a polgármesterváltásokkal.

piko.png

Józsefvárosban Ausztráliáig kellett menni az adminjogokért

A leghíresebb, legkuszább és legfurább ügy talán Józsefvároshoz köthető, a nyolcadik kerületi Pikó András a városházát ugyan átvehette a Fidesztől, de az önkormányzathoz tartozó médiumokhoz a kormánypárt azért még ragaszkodott volna. Józsefváros honlapján és a józsefvárosi kerületi lapban már régen Pikót lejárató, ellenzéket gyalázó és negatív színben feltüntető cikkek jelentek meg, főként az önkormányzati választások előtt. Ez abból az okból különösen aggályos, hogy önkormányzati tulajdonú és finanszírozású, tehát közpénzből működő médiumokról beszélünk, a Kúria emiatt el is marasztalta a kerületi önkormányzatot, mivel a józsefvárosi kerületi újság teljesen nyilvánvalóan a fideszes jelölt mellett kampányolt. 500 ezer forintra büntette a hivatalt, ebben pedig az a vicces, hogy most a Pikó által vezetett önkormányzatnak kell kiperkálnia ezt a büntetést.

Az új polgármester most tette meg a bejelentést, hogy december 4-től teljesen új sajtótermékként jelenik meg majd a Józsefváros Újság. Az átadás-átvételkor az akkor még kormányközeli szerkesztőség összes tagja betegszabadságra ment hirtelen, a szerkesztőségi számítógépekről pedig minden letöröltek, nem csoda, ha ezek után a teljes szerkesztőséget lecserélik egy kevésbé Fideszt kiszolgáló írógárdára.

A szerkesztőség emellett a kerület hivatalos Facebook-oldalát sem adta könnyen, annyira nem akarták odaadni a szerkesztéshez szükséges adminisztrátori jogokat az új vezetőségnek, hogy Pikóéknak a közép-kelet-európai Facebook központjától kellett követelni a jogosultságot. A több, mint 8 ezer követővel rendelkező hivatalos kerületi oldalt közben átnevezték Józsefvárosról "Józsefvárosért"-ra, mire Pikónak végül a Facebook megadta a jogosultságot. A történetben még furább az, hogy az oldal egy ausztrál magánszemély tulajdonában volt, az új polgármester Facebook-posztban közölte azt is, hogy a gyanús körülményekre való tekintettel vizsgálatot kezdeményez. Bejegyzésében azt írta:

A Facebook kelet-közép-európai központja megadta a józsefvárosi polgármesternek az oldal feletti adminisztrátori jogokat. Fél órája elkezdtük volna a munkát, végre kiraktuk volna az első közleményünket, amikor az egész oldalt törölték, vagy archiválták, minden eddigi hivatalos tartalommal együtt.

Az oldal, amelyet szintén közpénzből üzemeltettek, jelenleg is elérhető, most csak október 13. előtti hírek látszanak rajta.

Képtalálat a következőre: „balogh gábor alfahír”

Újpesten a Fidesz szerint antiszemita vezetést kapott a helyi újság

Nem csak a nyolcadik kerületben, de például a negyedikben is nehézkesen ment az átadás-átvétel folyamata, ahol szintén egy fideszes polgármestert váltott egy ellenzéki, még pontosabban egy momentumos, Déri Tibor személyében. A kerületi Újpesti Sajtó Szolgáltató és Nonprofit Kft. viszonylag gyorsan új vezetőséghez került, nyomtatott lapjukat, az Újpesti Naplót pedig kicsivel később több vád is érte a Fidesz oldaláról, melyek szerint politikai tisztogatásokat végeztek a szerkesztőségben.

Az Újpesti Napló főszerkesztője a Jobbik-közeli Balogh Gábor lett egyik pillanatról a másikra, összesen hat munkatárstól is megváltak a tizenöt fős stábból. Balogh nevéhez az Alfahír köthető, Héjja Krisztián, az újság lecserélt főszerkesztője Facebook-posztban kritizálta a döntéseket, melyekre ő egyébként számított ellenzéki győzelem esetén.

Az Újpesti Napló új vezetősége arra hivatkozik, hogy Balogh kiválasztásakor kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe, illetve így jellemezték az újpesti önkormányzati oldalak korábbi működését:

„éveken át kiszolgálták a helyi hatalmasságokat és helyi propagandát folytattak.”

A folyamatos hazudozással elmondásuk szerint nem hozható közös nevezőre egy független nonprofit szervezet üzemeltetése, a kormánypárti sajtó ezt máshogy látja, szerintük "haveroknak" akar helyet biztosítani az új városvezetés. Az Origo például antiszemitának nevezte Balogh munkásságát abban a cikkben, amelyben frissen kapott főszerkesztői posztjáról számolnak be.

Az önkormányzati társaság szerint a fideszes garnitúránál "információkat hallgattak el", "nem járultak hozzá a közös munka sikeres folytatásához", illetve nem igyekeztek túlságosan, hogy a kerületi Facebook-oldal is átvételre kerülhessen.

Képtalálat a következőre: „Bús Balázsra óbuda”

Óbudán elvileg civileké a kerület Facebook-oldala

Óbudán történt még hasonló eset, ahol egészen az előző vezetőség magával vitte az Óbuda-Békásmegyer Facebook-oldalt és Instagram-profilt, arra hivatkozva, hogy civil működtetésű oldalakról van szó. Az oldal ennek ellenére elég nyilvánvalóan hivatalosan képviselte a kerületet a közösségi oldalon, mivel annak logóját és szlogenjét használták, illetve a hivatalos önkormányzati oldallal és a kerület YouTube-csatornájával is össze van kötve.

Persze ha a tartalmak közül szemezgetnénk, az Óbuda-Békásmegyer oldal inkább tűnne pártoldalnak, mintsem közérdekű önkormányzati kreálmánynak, a választásokat megelőző hetekben többször is az ellenzéket ócsároló cikkeket közöltek, illetve kifejezetten arra buzdították az oldal olvasóit, hogy szavazzanak a fideszes - már ex-polgármester - Bús Balázsra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4215326384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blah blah 2019.11.29. 00:31:18

jól megkapták a ballibek, most aztán csőstől visszakapják a "civil" "független" jelzőket az arcokba

kéki béla 2019.11.30. 02:24:40

@FerencJózsef: külön pikantériája a dolognak, hogy a mocskod alatt a kommenteket is letiltottad. Igazi fidesznyik mentalitás.
süti beállítások módosítása