Televerzum

Drogok csak egy kattintásra!

Spoilermentes kritika a How to Sell Drugs Online (Fast) első évadáról

2019. november 01. - lewiee

A Netflix nem kis összegek befekfetésével próbál komoly tartalomgyártóként megjelenni az amerikain kívül az ázsiai, dél-amerikai és európai piacon is. A sorozatgyártás Európában nagyon felpörgött az utóbbi években, elég csak a hazai piacra gondolni, ahol 2015 óta robbanásszerűen nőtt meg a magyar, heti fikciós sorozatok száma az országos csatornákon. Nemzetközi szinten ennek a folyamatnak a legfőbb mozgatórugói a sorozatőrület okozta piaci igényekre reagáló HBO, Sky és a Netflix, amelyek nagyobb büdzséjű, nemzetközi szinten is forgalmazható sorozatokat gyártanak európai stábokkal.

6.jpg

Ilyen az itthoni Aranyélet és Terápia is, az olasz Az ifjú pápa, a román Az árnyak, a norvég Időbevándorlók, a lengyel Ultraviolet, és elég sok német sorozat is. A német mozifilmek ugyan nem világhírűek, az újonnan készült sorozataik viszont elég profik, és több közülük már világszerte viszonylag ismert is. Az HBO és Sky közreműködésében készült Babilon Berlin a kontinens legdrágább tévés produkciója volt, a Netflix által készített Dark pedig a legnézettebb európai sorozat lett, kritikus- és közönségkedvenccé vált - a harmadik évadja most készül. 

A Netflix harminc perces másik német saját gyártása, a How to Sell Drugs Online (Fast) egy kevésbé dráma, és sokkal inkább vígjáték felé hajló sorozat, ami ügyesen ötvözi a tinisorozatokat, a fekete humort és a társadalomkritikát. Olyan ügyesen, hogy egy egész addiktív kis hat részes sorozat kerekedik ki belőle, aminek már a második évadát készítik elő.

A hosszúcímű sorozat idén landolt a streamingóriáson, egy tipikus geek gimis srácról szól, aki egyik nap szerelmi bánatában elhatározza, hogy drogokat ad el a dark weben egy saját maga és haverja által kifejlesztett webes felületen. Az üzlet beindul, de természtesen nem zökkenőmentesen.

Na már most, az alapkoncepció izgalmas, érdekes, kicsit vicces is és persze rendkívül valótlan, idővel a kisvárosi helyi dealer után már egy nagy holland droghálózattól veszik a cuccot. Mindezt persze úgy, hogy az egészet a saját szobájából irányítja főhősünk. De ha ezt a valótlan alapszituációt el tudjuk engedni - és a sorozat igyekszik, hogy el tudjuk - akkor egy tempós, szerethető és néha egész elgondolkodtató alkotást kapunk. Ez az a sorozat, amit a fél órás részeivel baromi könnyű ledarálni egyben.

Az egészet az egyre népszerűbb mockumentary típusú narráció fogja össze, ahol főszereplőnk, Moritz ad interjút a Netflixnek arról, hogyan lehet sikeres vállalkozást (értsd: online drogboltot) üzemeltetni annak minden hátulütőjevel. Ez a narráció az egyik legjobb dolog az egészben, ezen keresztül Moritz egész komplex konklúziókra és társadalomkritikákra vezeti vissza az epizódok történéseit. Ezek általában a siker elérését és a mostani gimis generációt felfaló lájkfüggőségét érintő klisék, amik akármennyire is közhelyek - nem hiába azok, attól még annál igazabbak - Moritz remekül fest le minden társadalmi és személyes problémát.

how-to-sell-drugs-online-fast-lars-montagcopyright.jpg

Ettől még persze nem kell orbitális tanmesékre és filózásokra várni, a sorozat ebből is épp annyit ad, amennyi kell a néző érdeklődésének fenntartására és szórakoztatására. Főképp ebben, az európai tinikről való elég klassz kórképet lefestő történetmesélésben van a HtSDO(F) (még rövidítve is hosszú) erőssége, a karakterek közül a legtöbb kevésbé árnyalt, de a szereplőktől egyébként sem várunk túl magas szintű komplexitást egy inkább komikusabb hangvételű széria esetében. Igaz, viccesnek sem túlságosan mondható egyikük sem.

Egy technikai kérdőjel maradt még bennem teljesen mellékesen. Ez pedig az, hogy a német tinédzserek vajon valóban angolul küldözgetnek-e egymásnak üzeneteket állandóan, miközben egymással németül cseverésznek, vagy pedig ez csak a nemzetközi piacon való forgalmazhatóság egyik velejárója-e. Érdekesség egyébként, hogy a sorozat elérhető angol szinkronnal is, ebben pedig az eredeti német színészek iszonyat erős német akcentussal mondják fel az angol nyelvű szöveget a saját szájmozgásukra. Ez eléggé rendhagyó és érdekes - megintcsak mellékesen.

Klassz kikapcsolódás lehet egész jó gondolatokkal a tetején a How to Sell Drugs Online (Fast), amit az európai sorozatgyártás rajongóinak nem szabad kihagyni. Újabb nagyszerű német sorozatot kaptunk kézhez, aki a Dark után hasonló helyszínen játszódó lájtosabb szórakozásra és kikapcsolódásra vágyik, annak csak ajánlani lehet - ahogy mindenkinek, aki gyorsan ledarálna egy jópofa, izgalmas, mai, német sorozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr9615271680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Lochte 2019.11.03. 07:41:39

közel sem valótlan a sztori ... pl startup ... nemrég pedig németbe bukott be egy dark webes droghálózat
süti beállítások módosítása