Televerzum

Heteken belül újra egyesül a CBS és a Viacom

A National Amusements cégcsoportjainak összeolvadása újabb fontos médiapiaci történés

2019. november 19. - lewiee

A médiapiacon - főként az utóbbi években - egy egészen nyilvánvaló tendencia látszik: a kicsiket megeszik a nagyok, és lassan csak óriásként lehet túlélni a szórakoztatóipar piacának drasztikus átalakulási folyamatait. Az elmúlt pár évben gyökeresen megváltozott minden, a Warnert felvásárolta a telekomóriás AT&T, az európai Sky a Comcast kezébe került, a Disney pedig felfalta a 20th Century Fox jelentős részét.

david-nevins.jpg

Hollywood tartalomgyártásának legnagyobb része jelenleg a Disney (Disney, Pixar, 20th Century Fox, Nation Geographic stb.), az AT&T (HBO, Warner Bros., Cartoon Network, CNN stb.), a Comcast (NBC, Universal, Peacock, Sky stb.), a Netflix, és egy ötödik szereplő, a National Amusements kezében van.

Utóbbi egy olyan médiakonglomerátum, amely két nagy cégcsoportból áll, ők ketten 1952-től 2006-ig egy vállalatként, Viacom név alatt tevékenykedtek. 2006-ban aztán külön utakon folytatták, így született meg egy új Viacom nevű cég, illetve a CBS Corporation, előbbi márkanevei többek között az itthon is ismert Comedy Central, MTV, Nickelodeon, valamint a Paramount Pictures. Utóbbi zászlóshajója a négy országos amerikai televíziós csatorna egyike, a CBS, amely kisebb kábelcsatornákat más országban is üzemeltet ezzel a branddel, emellett streaming szolgáltatás, saját gyártású filmek és sorozatok is tartoznak tevékenységei közé.

Idén bejelentették, hogy több, mint egy évtized után újraegyesül a két vállalat, ViacomCBS-ként folytatják majd. Már csak pár hét, hogy az egyesítés jogerősen bekövetkezzen, a folyamat egyik kulcsszereplője, a tartalmakért felelős CBS-főnök, David Nevins pedig a napokban beszélt a változó piaci viszonyokról, a Disney+-ról, illetve arról, mit kínálnak majd a régi-új hibridcégnél.

Nevins arról beszélt, hogy a Disney és az Apple streaming platformjainak novemberi indulása még inkább kiélezte az eddig csak Netflix, Amazon és Hulu között zajló küzdelmet. A két cég egyesítésében azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy a következő időszakban a CBS számára a Viacommal való koordináció lesz a legfontosabb, hogy "mindenki megfelelően értesüljön mindenről, és ne lépjünk egymás lábára". Elismerte a Viacom-brandek erősségét, és a mögöttük álló emberek profizmusát, arról beszélt, hogy a Nickelodeon, a Paramount, a Showtime és a BET executive-jai is tudják, mit csinálnak, mit érdemes elkészíteni és mit nem.

A ViacomCBS elmondása szerint olyan cég lesz majd, amiben "lesz egy kis régi, és lesz egy kis új", beszélt arról, hogy szeret provokatív és kiszámíthatatlan lenni, valamint azt is fontosnak tartja, hogy kisebbségben lévő társadalmi rétegeknek is készíthessenek műsorokat, itt példának a Who Is America? című Showtime-műsort hozta fel, (itthon HBO) amely többek között az afro-amerikaiakat és az LBTQ-közösséget is meg kívánja célozni.

A közeljövőben a CBS nagy dobása lesz  még a Jeff Daniels főszereplésével készülő minisorozat, amely arról az ex-FBI-ügynökről mesél, aki Trump elnöksége alatt lépett ki a szervezetből. A politikai témákat feszegető szériát illetően Nevins viccesen kihangsúlyozta, hogy szeret odaszúrásokat illetően igazságosan eljárni: odaszúrni a bal oldalnak, odaszúrni a jobb oldalnak. Megígérte, hogy ennek a projektnek mindkét oldalon lehetnek nézői és utálói, mert a politikai spektrumon mindenkit reprezentálni fog.

Végül hatalmas lehetőségnek nevezte a két cég egyesülését, és úgy fogalmazott, hogy más stratégiájuk lesz a többi piaci szerpelővel szemben. Ez azért is érdekes, mert sem a Viacomnak, sem a CBS-nek nem voltak soha streamingbirodalmat építgető tervei, csupán kisebb projektjei, amelyek mentén ezek szerint haladni kíván majd. A CBS All Access például kínál exklúzív tartalmakat, de egyelőre a lineáris tévé, illetve a más platformokra eladható tartalmakra koncentrálnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr5615313472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása