Televerzum

A Terápia formátumát vették meg a legtöbben az elmúlt évtizedben

Rengeteg változata van a Terápiának, de a Skam és a Doctor Foster is népszerű

2019. november 04. - lewiee

A forgatókönyv alapján készülő drámasorozatok, amelyeket több piacon is eladnak és leforgatnak, egyre népszerűbbek lesznek. Azért jár jól egy televíziós csatorna vagy szolgáltatás azzal, ha meglévő formátum alapján készít sorozatot, mert kisebb a kockázat, ha már egy másik ország piacán sikeresen bevált egy ugyanolyan széria.

terapia.jpg

Egyre nagyobb igény mutatkozik minőségi sorozatokra, helyi szereplőkkel, arcokkal és helyszínekkel pedig egy adott ország közönsége sokkal elfogadóbb, szívesebben néznek otthonukban készült nagyobb büdzséjű műsorokat, ezért kezdett el az utóbbi években Magyarországon az RTL Klub, a TV2 és az MTVA és egyre jobban beszállni a heti forgatókönyves sorozatok készítésébe. Az RTL és a TV2 is óvatosan kezdte meg a nem kevés anyagi befektetéssel járó projektjeit, és bizosra menve a Valótársak, a Korhatáros szerelem, A tanár és A mi kis falunk is mind külföldön már bevált sorozatformulákra építettek. 

Ezt a folyamatot az HBO kezdte el nálunk is, amely az izraeli formátum alapján készült Társas játékot mutatta be először 2011-ben. Az HBO Europe ekkor kezdett egész Közép-Európában saját készítésű sorozatokat gyártani, Társas játékból például van cseh és román változat is, tökugyanazzal a sztorival és ugyanazokkal a szereplőkkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a helyszínt és a szereplők neveit lehet megváltoztatni, és copy+paste az egész forgatókönyv, a helyi stábok elvihetik akár teljesen más irányba is a történetet, ez már csak rajtuk múlik. A Társas játék második évada például teljesen magyar sztori, de a 2015-ben bemutatott finn formátum alapján készülő Aranyélet is teljesen eltér az eredetitől már az első rész után.

Az izraeli Társas játék-formátum mellett az HBO Europe még a szintén izraeli In Treatment nevű sorozatsablont használta szívesen az elmúlt években. Annyira szívesen használta, hogy a K7 Media nevű kutatóintézet által készített felmérés szerint az In Treatment az elmúlt évtized legtöbbet használt forgatókönyv alapján készülő sorozatformátuma, ez pedig az a licensz, ami alapján a Mácsai Pál főszereplésével készült magyar Terápia is futószalagra került. Három évadig futott, a harmadikra már alaposan eltértek persze az eredetitől, de a szokásos terápiás keret, ami összetartja a sorozatot, maradt.

Képtalálat a következőre: „terápia cseh”
A Terápia cseh változata

Az HBO Europe a magyar mellett a román, cseh és lengyel közönségeknek is legyártotta az In Treatment helyi változatait, emellett pedig 2006-ban készült el az eredeti izraeli, majd készült belőle szerb, argentín, szlovén, portugál, kanadai, orosz, olasz, japán, horvát, macedón és amerikai is. A magyar változat 2012-től 2017-ig futott. Valószínű, hogy azért ennyire eladható nemzetközi szinten a formula, mert egészen univerzális és könnyen megvalósítható az alapsztori, amelyben egy kiégéshez közeli terepeuta próbálja megfejteni hétről hétre páciensei mentális gondjait több-kevesebb sikerrel.

Az utóbbi évtized toplistáján a Skam nevű norvég, és a Doctor Foster című brit formátumok is közel vannak az első helyhez, és még újabb szereplők, ezért van idejük bőven akár a csúcsra is eljutni. A Skam például majdnem minden nyugat-európai országban elkészült már most.

Ha nem csak a 2010-es években, de mindent összesítve keressük a legnépszerűbb scripted szériaformát, az minden bizonnyal - a K7 kutatásai alapján - a Love Bugs lenne, amely 34 nemzetközi változattal érdemelte ki koronáját. Magyar változata a TV2-n futott, Szabó Győző és Oroszlán Szonja főszereplésével még anno 2002-ben, Szeret, nem szeret címmel.

A legtöbb nemzetközileg megvásárolt formátum amúgy a telenovellák műfajából kerül ki, ezeknek is köszönheti az argentín Viacom tulajdonú Telefe, hogy a Sony Pictures Television mellett a világ legtöbb eladott sorozatlicenszével büszkélkedhetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr1615286458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása