Televerzum

Nagy fába vágta a fejszéjét az Apple

Tegnap beléptek a tévépiacra

2019. november 02. - lewiee

A Netflix sikere után mindenki streaming platformot csinál magának. Mindenki alatt úgy általában film- és sorozatgyártó cégeket értünk, mint a Disney, a Warner vagy a Universal, de akad kivétel is. Tegnap elstartolt az Apple ilyen jellegű platformja, az almás cég eddig gyerekcipőben gyártott csak tartalmakat, volt pár kisebb műsora az Apple Music-on, de ennyi.
apple-tv-plus-see-100792095-large.jpg

November elsejétől az Egyesült Államokban, illetve Magyarországon is kérhető az Apple TV+ szolgáltatás, havi 1890 forint ellenében. Rögtön magyar kezelőfelületet kaptunk hozzá, azonban itthon sem túlta tol a reklámkampányt az anyacég. Jópár eredeti sorozattal, és nem kis nevekkel - mint Steve Carell, Jennifer Aniston vagy Jason Momoa - indultak el, de ennek ellenére a kritikusok és piackutatók bizonytalanok az Apple TV+ jövőjével kapcsolatban.

Nyolc forgatókönyv alapján íródott sorozat, illetve talk show, meg dokumentumfilm is felkerült exklúzív tartalomként már a kezdés napján, az azonban nem annyira látható, hogy kiknek szánja induláskor az Apple ezt a terméket. Teljesen más műfajokat találunk a sorozatok között, a See egy posztapokaliptikus dráma, a Dickinson egy kamaszlányról szóló vígjátéksorozat, a Snoopy az űrben pedig nem túl meglepő módon egy Snoopy rajzfilmsorozat. Persze mindenkinek a kedvére lehet tenni nyolc sorozattal is egyszerre, a Netflix is az Orange is the New Black és a Kártyavár kettősével próbálkozott először annak idején, ez a két sorozat pedig szintén nem annyira illik össze zsánert tekintve.

A különbség az volt, hogy a Netflix könyvtára már a saját gyártás megkezdése előtt tele volt ismert filmekkel és sorozatokkal, így ők csak plusz tartalomként dobták oda a nézőknek az eredeti sorozataikat. A gond az, hogy az Apple TV+-on viszont nincs meglévő filmes könyvtár, nincsenek más tévésorozatok, csak azok az a nyolc széria, amit eddig felpakoltak rá. Így persze az Apple alapból óriási hátrányból indul, a többi hamarosan érkező streaming-szolgáltatásnak is hatalmas kínálata lesz a saját gyártása mellett már induláskor.

Ez a különbség pedig nem kicsi: a Warner platformja az összes létező Warner-brand címeivel, Warner Bros. filmektől Cartoon Network rajzfilmeken keresztül HBO-s sorozatokig mindent elérhetővé tesz majd. Ez lesz az HBO Max, ami 2020 májusában indul, előtte pedig most november közepén a szintén elképesztő mennyiségű tartalmat kínáló Disney+, amin lesz National Geographic, Disney Channel, Star Wars, Disney-filmek, Marvel és még sorolhatnánk. Ezzel kontrasztban az Apple-nek nincs filmes könyvtára, gyakorlatilag semmit se tud bedobni az elején, a nulláról építkezik. A presztízsét így A-listás nevek szerződtetésével próbálja meglapozni, illetve értelemszerűen a Netflixnél olcsóbb árazással indul.

Ezek a kedvezmények és előnyök azonban nem biztos, hogy felérnek azzal, hogy kicsit drágább pénzért a szomszédban sikerfilmek ezrei és jól ismert sorozatok százai várnak. Azzal próbálják még csalogatni az embereket, hogy az első év Apple-készülékek vásárlása esetén teljesen ingyenes, ami azért már egy jobb marketingfogás. Az Apple kicsit későn is szállt be a buliba, már ott van a Netflix, a Hulu és az Amazon, de még éppen megelőzte az egyébként óriási előnyből induló HBO Maxot, Peacock-ot és Disney+-ot.

A mostani felhozatal - a nyolc sorozat - vérszegény, nagyon látszik, hogy csak a nevekre hagyatkozik, amelyekkel reklámozni lehet a sorozatokat, amelyek többnyire középszerűek, a For All Mankind volt csupán közülük egy kellemesebb meglepetés. Ez persze nem jelent semmit, ebben a hónapban érkezik még több új műsor is a platformra, decembertől Steven Spielberg-szériát is láthat majd itt aki előfizet.

Jelenleg talán még elég keveset nyújt az Apple platformja, amely így még Magyarországon is az HBO Góval és a Netflix-el szemben szinte esélytelenül indul, de ha jó sorozatokat indít az elején, és szép számmal termel kontentet, jó marketing és piaci stratégia mellett még releváns maradhat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115278274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása