Televerzum

Ennyit költöttek Facebookon a pártok a kampányban

Budapest mellett Miskolcon is kiélezett volt a facebookos kampány

2019. október 30. - lewiee

A közösségi média bevonulása a választási kampányokba már közel tíz éve megtörtént itthon is, azonban mára az egyik legfontosabb médiummá vált, amin keresztül a legtöbb embert lehet célzottan megszólítani. A Facebookon megjelenő politikai hirdetések azért is tökéletesek politikai kampány folytatására, mert figyelembe veszik a felhasználó politikai beállítottságát keresései alapján, illetve több különböző adatából akár kerületre pontosan megtudja mondani az oldal, hogy valakinek Niedermüller Péter vagy Soproni Tamás hirdetéseit kell a képébe tolni.

budapestnemcirkuszfidelitasfb.jpg

A Fidelitas propagandaposztere

A Facebook három hónapra visszamenőleg összegezve mutatja azokat az adatokat, hogy számszerűsítve ki mennyit ölt bele a social mediás megjelenéseibe

Pártok közül költésekben is első a Fidesz

Magasan az első helyen végez a politikai pártok közül a Facebook-hirdetésekbe fektetett összegek nagyságának versenyében a kormánypárt. A Fidesz több, mint 37,4 millió forintot áldozott ilyen típusú, hírfolyamban szembejövő reklámokra, ezzel messze lehagyja a második helyen végző Momentumot, amely közel 14,3 millió forintott adott népszerűsítésért cserébe az elmúlt 90 nap során.

A dobogó harmadik fokán álló Jobbik "mindössze" 5,2 milliót feccölt a politikai hirdetésekbe, ami azért is érdekes, mert az anno cukiságkampányt folytató, az EP-választásokon még jóval fényesebb kilátásokkal induló jobboldali ellenzéki párt a Facebook statisztikái szerint március óta bőven a második helyen áll a közösségi médiás költésekben.

A Demokratikus Koalíció saját oldalának reklámozására 778 ezer forint körüli összeget áldozott. Ezek az adatok persze kizárólag az adott párt saját oldalának promózására elköltött számokat jelentik, a DK például ennél jóval többet, 3,4 milliót költött Dobrev Klára Facebook-oldalának, illetve 2,1 milliót Gyurcsány Ferenc lapjának reklámozására.

Az MSZP és a Párbeszéd saját oldalaira még százezres nagyságrendű összegeket sem költött, ellenben Karácsony Gergely oldalára majdnem 14,2 millió értékű hirdetés irányította át a felhasználokat. Ez önmagában majdnem pontosan annyi, amennyit a Momentum pártoldalába fektetett az elmúlt kilencven napra. Ezen túl Karácsony a Mindenki Budapestért pénzelésével is kampányolt, így további 9,2 millió forintért.

Az LMP vas megyei szervezetének közösségi médiás oldalának reklámozására többet költött, mint a fő szervezet sajátjéra. 473 ezer forint ment el a nyugat-magyarországi megyét megcélzó Facebookos reklámokra, amíg a párt egyébként szinte egyáltalán nem hirdette magát.

Az ellenzék is megtolta a propagandaszekeret

Még érdekesebb, hogy a Fidesznél is többet csak egy, gyakorlatilag ellenzéki kampányt folytató oldal költött magára: az EzaLényeg.hu a Gyurcsány-Bajnai kormányoknak tanácsadóként dolgozó Páva Zoltán nevéhez fűződik, az önkormanyzati választások alatt telt vele meg a Facebook, híroldalnak álcázott propagandaoldalként, amely a Fidesz lejáratását és az ellenzéki jelöltek pozitív fényben való feltüntetését szolgálta. Az oldal majdnem 50 millió forintott költött el ezekre a hirdetésekre, de ez csupán a fő oldalba feccölt anyagi támogatás, a lokalizált miskolci és pécsi oldalaira további 8 milliót adtak.

20191030_204726.jpg

Részlet az EzALényeg.hu ellenzéki propagandájából

A helyi jelöltekre az ellenzék szemmel láthatóan több pénzt adott, mint saját pártjai reklámozására, azért is, mert kevésbé volt hangsúlyos, ki melyik párthoz tartozik a kampányon belül; a Fidesz stratégiája ezzel szemben az volt, hogy Budapesten kívül igyekeztek a pártot összeolvasztani a jelölttel.

A Facebook-kampány nagy része jól láthatóan budapesti jelöltek reklámozására ment el, emellett viszont komoly pénzek mentek el a szegedi és hódmezővásárhelyi fideszes jelöltek hirdetéseire. Budapest mellett a legjelentősebb csatatér a közösségi médiában az önkormanyzati választási kampány véghajrájában egyértelműen Miskolcon zajlott, ahol a fideszes jelölt 5,1, az ellenzéki pedig 10,5 millió forintot tapsolt el. Emellett a kormánypárti helyi média, a Minap Online 3,4 millió forinttal, a már említett EzALényeg miskolci kirendeltsége pedig 4 millióval tolta meg a social mediás kampányát.

Íme a legnagyobb politikai kötődésű hirdetési kampányok a Facebookon az elmúlt 90 napban:

  1. EzALényeg.hu+EzALényeg.hu - Pécs, EzALényeg.hu - Miskolc (összellenzéki propaganda - 49,8+4+4 millió forint)
  2. Fidesz (37,4 millió forint)
  3. Karácsony Gergely (Párbeszéd & Mindenki Budapestért, Budapest - 14,2 + 9,2 millió forint)
  4. Fidelitas (Fidesz ifjúsági szervezete - 16 millió forint)
  5. Momentum (14,3 millió forint)
  6. Veres Pál (független ellenzék felé hajló, Miskolc - 10,5 millió forint)
  7. Nemesi Pál (független kormanypárt felé hajló, Szeged - 6,3 millió forint)
  8. Jobbik (5,3 millió forint)
  9. Alaszkai Zoltán (Fidesz, Miskolc - 5,1 millió forint)
  10. Grezsa István (független kormánypárt felé hajló, Hódmezővásárhely - 3,8 millió forint)
  11. Sára Botond (Fidesz, Budapest - 3,6 millió forint)
  12. Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció - 3,4 millió forint)
  13. Minap Online (kormánypárti propagandaoldal, Miskolc - 3,4 millió forint)
  14. Magyar Hírlap (kormánypárti propagandaoldal - 2,3 millió forint)
  15. Dr. Bácskai János (Fidesz, Budapest - 2,2 millió forint)

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr3415273522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2019.10.31. 11:30:19

a fideszhez miért nincs hozzászámolva az egész MTVA meg KESMA költségvetése? csak úgy mutatna valós képet.

Sir Galahad 2019.10.31. 13:01:51

@frikazojd: Gondolom ugyanazért, amiért az ellenzéki portálokat is külön számolták, nem csatolták párthoz.

Bogomil 2019.10.31. 13:31:06

@poszt: "A Demokratikus Koalíció saját oldalának reklámozására 778 millió forint körüli összeget áldozott."
Gondolom, itt valami elírás történt... 778 ezer?

lewiee 2019.10.31. 13:53:59

@Bogomil: jogos, javítva, thanks

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.10.31. 22:08:04

csak ugye a Fidesz mindezt a pénzt tőlünk lopta.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.31. 22:47:08

@frikazojd: Sikerült elolvasni a címet?
Várjál, segítek:

"Ennyit költöttek Facebookon a pártok a kampányban"

Na, most talán sikerül..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.31. 22:48:04

@math0: Soros ellen jogerős bírósági ítélet van..Ő kiktől is lopott?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.01. 07:58:24

@Veszéjben a lyogállamiság !:

1) nem a magyaroktól.
2) A Fidesz lopását nem menti az, hogy más máshol mit csinált

csak a szokásos Fidióta köcsög vagy.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.01. 12:38:35

@math0: Tehát az nem számít, hogy a brit bíróság jogerősen elítélte. Ez téged nem érdekel..Mástól lehet lopni, csak tőled nem..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2019.11.01. 12:51:24

@Veszéjben a lyogállamiság !:

1) brit bíróság nem ítélte el
2) téged az nem érdekel, hogy a Fidesz tőlünk lop
3) szavazni egyébként a Fideszről tudunk

Rodney2 2019.11.02. 13:57:30

@Brendel Mátyás:
Te idióta migránsfaszszopó buzeráns:
- Sorost francia bíróság ítélte el, bebizonyosodott hogy gazdasági bűncselekményeket követett el, de nem kellett leülnie a büntetését mert ügyesen megoldotta.
- Tőled nem lop a fidesz mert nem fizetsz adót Magyarországon (mint ahogy tőlem sem lop :) ). Ha a magyar adófizetőknek jó az hogy a fidesz lop tőlük, akkor te elbaszott gazdasági migráns ne ugass bele az ő dolgukba külföldről. Pl lehet hogy jobban örülnek neki mintha a balliberálisok lopnák el és pazarolnák el az adójukat cigánytenyésztésre és migráncsolásra (amit ráadásul progresszíven szednének be)
Örülök hogy segíthettem. Még egy tanács ingyér: szedd rendesen a gyógyszereidet és járjál rendszeresen kontrollra, akkor jobban fogod magad érezni :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.02. 18:33:12

@Rodney2: "francia bíróság ítélte el"

tehát nem a brit, kis homfób, beteg selejt!

" Tőled nem lop a fidesz"

de

"elbaszott gazdasági migráns"

az ugye te vagy. most vallottad be

Még egy tanács ingyér: szedd rendesen a gyógyszereidet és járjál rendszeresen kontrollra, akkor jobban fogod magad érezni .

ennyit tudnak a nci köcsögök
süti beállítások módosítása