Rádiós műsorvezetőből rendkívüli és meghatalmazott nagykövet

Portré Csiszár Jenőről

2019. november 17. - lewiee

Az idén hatvan éves Csiszár Jenő nem fiatalon csöppent bele a rádiós és televíziós műsorvezetés világába, ennek ellenére tagadhatatlanul nagy ívű karriert sikerült befutnia az elmúlt húsz évben. Az általa vezett műsorok közül biztosan mindenki emlékszik az országban legalább egyre, ugyanakkor ha személyéről kellene véleményt alkotniuk, nem valószínű, hogy univerzális elismerésben lenne része. Megnézzük, hogyan lesz valakiből rádiós műsorvezetőből tehetségkutatós zsűritag, milánói főkonzul majd rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, jelentsen az bármit.

csiszar_1.png

Csiszár az ország északnyugati csücskében, Fertőszéplakon nőtt fel, elmondása szerint hat évesen találta ki azt, hogy rádiós műsorvezető szeretne lenni, miközben a paplan alatt hallgatott egy luxemburgi rádióadást. Fertőszéplak után a Szegedi Tudományegyetemen kezdte meg tanulmányait kommunikáció szakon, végül a '90-es években tett szert ismertségre, és kezdett el tevékenykedni a műsorvezetői pályán.

Csiszár "Apukám" Jenő

A '90-es évek a magyar kereskedelmi televíziózás hajnalán sok új szereplőnek hoztak ismertséget, a rendszerváltás több nagyon rövid életű televíziós csatorna is működésbe kezdett. A legtöbbre ma már senki nem emlékszik, ilyen volt az A3 (MSat) és a Top TV is, zenés tévécsatornák, amin magazinműsorokat vezetett a '90-es évek derekán. Ezek persze kiváló ugródeszkák voltak ahhoz, hogy a Juventus Rádión (majd a Petőfin) aztán rádióműsort kaphasson Apukám világa címmel, amiben betelefonáló fiatalok mondhatták el a problémáikat és kérhettek tanácsot tőle. Ez volt az a műsor, ami meghozta a széleskörű ismertséget és celeb státuszt Csiszár számára, innen vezetett vissza az útja a televízióhoz. 1997-ig ült mikrofon mögött az Apukám világa házigazdájaként, ekkor kezdett a tévé felé kacsintgatni, és a rádiózásba csak több, mint egy évtized múlva került vissza.

Vissza a tévébe

A tévés viszonyok a '90-es évek végére megszilárdulni látszottak, a TV2 és az RTL Klub bebetonozták magukat országos kereskedelmi televíziós csatornákként. Csiszár előbb utóbbin vezetett műsort, az akkor frissen induló Heti Hetes moderátora/házigazdája lett. A később 18 évadig futó beszélgetős műsor indulásakor óriási siker lett, ám kevesek kötik Csiszár nevét a Heti Heteshez, mivel az első évad után rögtön kiszállt a műsorból és Jáksó László váltotta egészen a 2016-ban bekövetkezett kaszáig. A Heti Hetest ma már sokan erősen baloldali kábeles politikai beszélgetős műsorként jellemeznék, mivel utolsó évadaira nagyon elment ebbe az irányba, de indulásakor egy RTL-en futó főműsoridős, elképesztően jó nézettségi adatokat hozó szórakoztató műsor volt, jóval kevesebb politikai témával, mint később. 1999-ben indult, Csiszár 2000-ig vezette, az akkori állandó szereplők, Verebes István, Gálvölgyi János és Bajor Imre többször is viccelődtek azzal, hogy a műsorvezetőnél a műsorban gyakorlatilag bárki szalonképesebben tud beszélni és kevésbé tűnik analfabétának, mikor fel kell olvasnia valamit.

Képtalálat a következőre: „csiszár heti hetes”

Innen a TV2-höz igazolt, megkapta a csiszar.hu-t, saját műsorát, amire kevesen emlékezhetnek ma, egy évig tartott, egyszerű beszélgetős műsor volt. Ezután párjával elköltöztek rövid időre Olaszországba, majd 2004-ben már újra tévéképernyőn volt az M2 kulturális műsorában, több műsorvezető mellett ő is házigazdája lett a Sziget TV-nek. Innen visszakanyarodott a TV2-höz, 2006-tól 2007-ig a Mokkát, majd utána az akkoriban elég népszerű Szulák Andrea által vezetett Activity-t vette át, ezt a váltást végül kudarcként és bukásként jellemzték a sajtóban, így nem sokáig vitte a mutogatós vetélkedőt.

Az olasz szál a Magyarországra való visszaköltözéssel nem tűnt el Csiszár életéből, 2009-ben Olasz meló címmel gasztroműsort indított a TV Paprikán, ez az a projekt, amire valószínűleg szinte senki nem emlékszik. Egy olasz séffel, Alessandro Arenával vezette a műsort, akit egy olasz díjátadóra kísért el, eközben pedig felvettek pár részt olasz helyszíneken olasz főzőcskéről és tájakról.

Elkezdi szeretni Magyarországot

A tévés projektek után aztán visszaült a mikrofon mögé, a 2009-ben a Danubius helyén induló Class FM-nél kapott munkát, méghozzá nem is akármilyet. Nem csupán több saját rádióműsort kapott, de kevesen tudják, hogy programtanácsadó pozícióba is került a frissen induló rádióadónál. Ez annyit tett, hogy beleszólása volt abban is, hogy a lassan piacvezetővé váló Class FM-en milyen zenék mehetnek és nem mehetnek adásba. Zenés rádióműsoraiban egyébként nem erőltette meg magát, felvezette a lejátszott zeneszámokat.

Kapcsolódó kép

2011-ben került újra képernyőre, a 2010-es kormányváltás után a médiatörvények átalakításával meglehetősen fideszes MTVA főcsatornáján, az M1-en kapott műsort Magyarország, szeretlek! címmel, ekkor került először igazán közel a tűzhöz. Az M1 akkoriban még nem 0-24 hírcsatorna volt, mint napjainkban, hanem a mai Duna TV funkcióját látta el általános szórakoztató csatornaként, és a másik két országosan elérhető csatornával, az RTL Klubbal és a TV2-vel szemben alaposan le volt maradva a nézettségi versenyben. A Magyarország, szeretlek! című vetélkedő volt az egyik olyan game show, amivel a csatorna szórakoztató jellegű kínálatát akarták megújítani annak vezetői, több új műsor mellett. Ekkor indul a Gasztroangyal és a Maradj talpon! is, ezek mind az addiginál jóval erősebb számokat szállítottak, a vasárnaponként jelentkező Magyarország, szeretlek! akkoriban az ország egyik legnézettebb és legismertebb tévéműsorává nőtte ki magát. A műsorban hétről hétre más sztárvendégekből álló két csapat mérte össze tudását különböző feladatokon keresztül, amelyek Magyarországhoz kapcsolódnak valamilyen nyakatekert módon. A műsorvezető, Szente Vajk mellett két állandó csapatkapitány is szerepelt, a piros csapatot Jakupcsek Gabriella, a zöldet pedig Csiszár Jenő vezette nagyon sokáig. Ez újabb löket volt Csiszárnak az országos ismertséghez, a ripacskodó csapatkapitány figurája pedig valóban elég jól állt neki, 2016-ig vezette a műsort - igaz, addigra már jóval gyengébb számokat hozott a szép lassan elfáradó formátum.

A Magyarország, szeretlek! első évadának sikerének lendületével az MTVA következő nagyobb produkciójában is szerepet kapott, az akkor induló eurovíziós dalfesztiválokat felvezető A Dal című dalversenyes műsorban zsűritag lett. Ez volt az a műsor, aminek során a mai napig kiválaszthatják a nézők egy gyengébb tehetségkutató műsor keretei között, kit akarnak küldeni az Eurovízióra. Ez a műsor a Magyarország, szeretlek!-kel ellentétben abszolút nem volt neki való, összefüggő, egész véleményeket egészen ritkán tudott elmondani, ezt több paródiaműsor is kifigurázta.

Ezekben az években így Csiszárral elég sok helyen lehetett találkozni, a Class FM, a Magyarország, szeretlek! és A Dal mellett 2013-tól még a szintén MTVA-s Balatoni nyár egyik házigazdája is ő lett. 2014-ben aztán elbúcsúzott a Class FM-től, ami két évvel később meg is szűnt, 2015-ben négy évad után otthagyta A Dalt, majd 2016-tól a Jakupcsek-Csiszár párost Harsányi Levente és Tatár Csilla párosára cserélték. Egyébként ez a műsor elhanyagolható nézettséggel még a mai napig fut a Dunán, azóta a női csapatkapitány szerepét már Kraszkó Zita és Rátonyi Kriszta is megkapták.

Elkezdi szeretni Olaszországot

2016 óta Csiszár gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból, az időközben kormányközeli tévés arccá váló műsorvezető azonban 2017-ben került be a hírekbe azzal, hogy milánói főkonzullá nevezték ki. Akkor arról írtak, hogy a Milánóban elfoglalt diplomáciai helyért cserébe Csiszár havonta 1 955 000-es fizetésre számíthat. Rátermettségét a hivatalos közlemények általában azzal hozták összefüggésbe, hogy a 2000-es évek elején pár évig az észak-olasz város térségében élt. Akkor a Külügyminisztérium így írt róla:

Csiszár Jenő az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, élt Olaszországban, teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények további javításában az észak-olaszországi gazdasági térségben. Ez a régió Olaszország teljesítőképességének egyik meghatározó motorja, és a Magyarországon befektető olasz vállalatok otthona.

Csiszár a közleményt követően, 2017 márciusában szerezte meg több nekifutás után középfokú olasz nyelvvizsgáját, idén májusban pedig Áder János kinevezte rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté. 

csiszar-jeno

Csiszárról csak hivatalos közleményekből hallunk az utolsó Magyarország, szeretlek! óta, az országból elköltözött, a nyilvánosságból kikerült, egykor több műsorban egyszerre is szereplő műsorvezető azóta új szerepben találta meg magát, ilyen fizetéssel és pozícióval pedig ki tudja, láthatjuk-e még valaha műsorvezetés közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr1415309848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.