Televerzum

Csődközelben a Mérce, felfüggesztette működését a Szabad Pécs

Az olvasói támogatásokra számító lapoknak fogy a pénzük

2019. november 26. - lewiee

A tegnapi napon két sajtóorgánum is bejelentette, hogy komoly pénzhiányban szenved, így a jelenlegi költségkeretükkel elképzelhetlen a hosszú távú fenntartásuk.

merce_bajometer_bajbanvan-1200x628.png

Az egyik a blog.hu-s Kettős Mércéből önállóvá vált baloldali hírportál, a Mérce, amely 2015 óta működik önállóan ezen a néven. Közleményük szerint majdnem 4000 cikk jelent meg oldalukon azóta, illetve 1400 (plusz egy) percről-percre tudósítást készítettek. Idén 333 anyaguk volt írásuk szerint, amely a Bajban van a Mérce! címet kapta, és arról szól, hogy ebben a formában nem lenne elegendő anyagi támogatásuk ahhoz, hogy folytathassák munkájukat. Számszerűsítik is a bajt, 22 százalékkal csökkent rendszeres támogatásaik összege 2019. január óta, amíg látogatottságuk viszont tovább növekedett.

A Mérce szerint a folytatáshoz 11 millió forintnyi egyszeri adomány, illetve havi 1,5 millió forintnyi rendszeres támogatásra lenne szükségük, hangsúlyozzák, hogy a mindenki számára ingyenes Mérce befektetők és fizetett hirdetések nélkül üzemel.

A másik csődközelbe került újság a Szabad Pécs, amely pénz hiányában működését is felfüggesztette. A Baranya megyét lefedő regionális online kiadványt 2017-ben hozták létre a Dunántúli Napló volt munkatársai, miután a megyei lapot kiadó Mediaworks kormányközeli kézbe, pontosabban Mészáros Lőrinc kezei közé került. A Szabad Pécs független médiumként főként olvasói támogatásokból finanszírozta működését, az ő számszerűsítésük szerint legalább 500 rendszeres adományozóra lenne szükségük ahhoz, hogy a szokott formában folytathassák munkájukat. Ez egyébként elég kevés, ahhoz képest, hogy átlagosan napi 10 000 látogatót számlálnak.

Amennyiben a Szabad Pécsnek sikerül elérnie a kitűzött minimális célt, esetleg többet is, akkor a plusz bevételt a megyei és a régiós hírek számának a növelésére használjuk majd.

Sőt, egy az optimálisnál is jobb esetben módunk lenne a kistelepüléseken ingyenesen terjesztett újság kiadására is, amellyel olyan helyekre is eljuttatnánk a híreinket, ahová jelenleg a Szabad Pécs szava nem ér el.

- írják jelenleg oldalukon, majd azzal zárják közleményüket, hogy az oldal működése a forráshiányos időszak alatt szünetel, így jelenleg sem olvasható. Ahogy írják, működésük jelenlegi anyagi helyzetükben rövid távon sem elképzelhető már.

Az olvasói támogatásokból fenntartott ingyenes online lapok előnye többek között, hogy nem találkozunk lépten-nyomon reklámokkal, kormányhirdetésekkel, illetve nem kell megkerülniük a befektetőiket kellemetlenül érintő híreket sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr6515325758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.27. 08:43:02

Mércéék túl mohóak. Egy blog minek alkalmaz 20 embert és miért tart fenn luxusirodát?

De az egész csak kamu, így jeleznek Soros gazdának.

body_andras 2019.11.27. 08:57:59

Bocs de nem fogom telezokogni a párnámat. Tetszettek volna olyan tartalmat közölni ami fenntartja a nézettséget és felértékeli a reklámfelületet. Tudom, nehéz, főleg ha "nem akarunk" bulvár mocsokkal tartalmat bővíteni, mint pl az Index.
A Népszabit is könnyedén engedték lehúzni a retyón, pedig az volt a libsik Szentírása. Majd most pont a Mérce legyen a "legfontosabb ellenzéki lap" amit meg kell menteni?

@MAXVAL bircaman közíró: Sokadszorra teszem fel a kérdést: ha meghal a Soros, kire fogtok mutogatni, mint legfőbb közellenség? BTW amíg nem kezdődött el a propaganda róla, valószínűleg a létezéséről sem tudtatok, mi volt helyette?
Nagyon egyszerű és kézenfekvő egy vén milliárdos meséivel takarózni, engem speciel nem érdekel, egye meg amit főzött. A legjobban az háborít fel birkanéped kétbites ostobaságán, hogy nem veszitek észre, van még bő százezer ilyen gazdag pali a világon, akik kényük-kedvük szerint mozgatnak minden politikai pártot és sajtót, és leginkább egymással rivalizálnak, a legkevésbé sem Veled. Te mindegyiknek az áruját bőségesen fogyasztod, hidd el, nem akarnak megbántani.

Sir Galahad 2019.11.27. 09:00:04

Nyilvánvaló volt, hogy az ellenzéki médiumok valamilyen formában részt fognak kérni azokból a forrásokból, amelyekre a mögöttük álló politikai körök most végre rátehették a kezüket. A maguk szempontjából igazuk is van: a propaganda pénzbe kerül, akik jól jártak vele, fizessenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.27. 09:04:25

@body_andras:

Soros nem maga az ellenség, hanem annak képviselője. Egyszeráen ő térségünk legaktívabb háttérhatalmista bajkeverője.

Soros nem szimplán egy milliárdps, aki gazdasági érdekei miatt befolyásolja a politikát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.27. 09:05:08

@Sir Galahad:

Pontosan erről van szó. Jámborék is ezt teszik. Be akarják söpörni a profit részét.

Narancsos kommunizmus 2019.11.27. 09:05:56

Az ögyeletes fideszes hazaárulók elég gyorsan megjöttek. Nyomjátok az év végi bónuszért?

OkoskaTo:rp 2019.11.27. 09:18:46

Soros (már azon kívül, hogy ő Goldstein, tehát okvetlenül élnie sem kell) naponta legalább 100 órát dolgozik, ha ennyi helyen kell egyszerre keresztbe tennie Viktornak. Egyben akkora háttérhatalom, hogy erősebb, mint egy egész ország. Sőt, több ország egyszerre. (Hiszen máshol is mutogatnak rá.)

Minden ballib bérretteg 2019.11.27. 09:19:21

Ki nem szarja le ? Épp elég bérrettegfő szarral van tele így is a net.
Gyurcsány seggének lefetyeléséért fizessenek az elvakult GYurcsanyisták.

igazi hős 2019.11.27. 09:21:43

A KESMA tisztán piaci folyamatok eredményeként jött létre, csak a másik oldalon nincsenek olyanok, akik értenének az üzlethez. Kivéve persze a Népszavát, Thürmeréknek jut pénz a felcsúti kasszából.

nemecsekerno_007 2019.11.27. 09:34:19

Jaja, pénzgyüjyö kampány. Azoknak szól akik most a pénzcsap közelébe jutottak.
“Ha már segítettünk, fizessetek” Ez amúgy tök jogos, csak akkor ne legyen ez a “függetlenobjektív” bullshit...

konrada 2019.11.27. 09:44:07

@Minden ballib bérretteg:
Erről szól a "segélykiáltás".
Ideje megpumpolni azokat az önkormikat, amelyek hozzájuk hasonló "függetlenek" vezetése alá kerültek.;)

KUHULIN 2019.11.27. 10:03:18

Több olyan magazin is megszűnt (nem olcsó), amit rendszeresen vásároltam.
Azokat miért nem kellett közpénzekkel kitömni?
Úgyhogy pont leszarom, ha az ilyen szarok megszűnnek...

KUHULIN 2019.11.27. 10:05:58

@body_andras: "A legjobban az háborít fel birkanéped kétbites ostobaságán"
Egy (1) bitre gondoltál, hülyegyerek! :) Ha nem vagy tisztában a fogalmakkal, akkor mit okoskodsz?
Soros pedig nem egy sima "gazdag ember", rendszeresen ott lebzsel az EU-ban, ahol semmi keresnivalója nem lenne, USA-beli milliomosként.

jatagán9 2019.11.27. 12:17:43

A Szabad Pécsnek tavaly 1,7 millió Ft bevétele volt öt munkatárssal. Tehát nagyon nem értenek a kiadói tevékenységhez.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.11.27. 13:46:37

piacgazdaság? ja egy neokommunista lap...PIAC?
nem nem, tarhálás.

padisah 2019.11.27. 14:39:01

nem kár értük, a mércét néha az orrom alá dugta az index vagy a google motor, de mindig undorral fordultam ki róla

a kettős mérce legügyesebb alkalmazói

sdani 2019.11.27. 14:58:36

Igazából teljesen felesleges a mérce. Mi haszna van kéthetente beszámolni százmilliós-milliárdos korrupcióról, környezetrombolásról, társadalmi igazságtalanságról, ha semmi következménye nem lesz? Én támogatom havi rendszerességgel, de emelni nem fogok a támogatáson. Ha ez az ország nem tud kitermelni elég támogatót, akkor megérdemli az ország népe, hogy feltárt gaztettek feltáratlanok maradjanak és a hatalom birtokosai háborítatlanul éljenek vissza hatalmukkal.
süti beállítások módosítása