Televerzum

A klasszikus Rick és Morty kalandok visszatértek

(Majdnem) spoilermentes kritika a Rick és Morty negyedik évadjának kezdéséről

2019. november 14. - lewiee

Az Adult Swim kínálatában sok hasonló agyament rajzfilmsorozat van, amelyek felnőttek szóló extrém humorral operálnak, a groteszk pillanatokat pedig igyekeznek annyira hatványosítani, amennyire csak lehet. Ennek ellenére azonban, amíg ezek nagy részét még az Egyesült Államokban is alig ismeri valaki, ahol egyáltalán tévébe kerülnek, addig a Rick és Morty annyira ki tudott emelkedni a tömegből, hogy mára az egyik legmasszívabb rajongói táborral rendelkezik világszerte. Mitől lesz ez az animációs sorozat más, mitől tud ennyi embert megmozgatni és magával ragadni?

Képtalálat a következőre: „rick and morty season 4 premiere”

A válasz persze elég komplex, de ha nagyon egyszerűsítve össze akarjuk foglalni, akkor valószínűleg oda lyukadnánk ki, hogy ez a sorozat elképesztően összetett világot épít fel. Ehhez tökéletes eszköz az animáció, amin keresztül a legegyszerűbb abszurd és humoros multiverzumot ábrázolni, és a Rick és Morty még ennél is tökéletesebben ötvözi ezt azzal az abszurd felnőtt humorral, ami az Adult Swim-szériák mindegyikében ott van.

A névtelen Adult Swim-rajzfilmből már a második évadára kultsorozattá vált Rick és Morty egyre intenzívebben használta azt a rajongókat mindig izgalombahozó sorozatelemet, amely nem más, mint a részeken, vagy akár évadokon átívelő cselekményszálak felépítése, és ezeken keresztül egy nagyon klassz kis világ egyre részletesebb és részletesebb felvázolása a nézők számára. Ezért van az, hogy az előző három évad végére már nagyon magasra tették a lécet, és több évnyi várakozás sem segített azon, hogy a rajongók elvárásai alacsonyabbak legyenek. Most pedig annyi év után végre megkaptuk a negyedik szezon első részét, ami bizonyos szempontból sok meglepetést okozott, egy másikból viszont abszolút nem.

Az Adult Swim a harmadik évad után 70 részt rendelt be a Rick és Morty-ból, hülyék lettek volna, ha nem teszik. Ez jó sok szezonra lebontható, az biztos, hogy a negyedik évadra a készítők biztonságban érezhették magukat, senki nem siettette őket a történetmeséléssel. Ez nagyon érezhető is volt a szezon nyitóepizódjában, nem akartak rögtön óriási dobásokkal, csavarokkal és átívelő történetszálakkal előrukkolni, egyelőre kevesebb lőport lőttek el.

Képtalálat a következőre: „rick and morty season 4 premiere”

Ez a kevesebb lőpor arra volt elég, hogy mindenkit visszazökkentsen a "klasszikus Rick és Morty"-ba, ami annyit tesz, hogy egy epizodikus történetet láthattunk, ami hozta a jól megszokott bizarr, néhol gusztustalan és társadalmi szatírákkal színesített humorát és világát. És ez jól működött, teljesen jól. Nem adott semmi extrát, nevethettünk párat és még többször elképedhettünk.

Az, hogy a Rick és Morty-nak ekkora és nagyon elhivatott rajongótábora van, azzal a hátulütővel jár, hogy az ember félve említ meg bármilyen, akár csak kisebb negatívumot is a rajzfilmsorozattal kapcsolatban. Ugyanakkor érdemes rá kitérni, hogy mi lehet az, amiben még van mit fejlődnie, pontosabban inkább visszavennie a Rick és Morty-nak. Ez pedig az, hogy a karaktereknek legyen súlyuk a sztoriban, ha elvárják a kevésbé epizodikus részek közben a készítők, hogy empatikusak legyünk velük szemben, átérezzük, amit gondolnak és ahogyan éreznek. Ezt az első évad óta egyre jobban csinálták, árnyaltabbá tették a karaktereket, ami fontossá is vált, ahogy egyre többet építettek fel a világukból. Volt pár egyébként zseniális epizód, például a Look Who's Purging Now, amelyben Morty-ra csak úgy rájön a mészárolhatnék, és kinyír mindenkit. Az a lépés, hogy végül úgy írták meg, hogy Morty ekkor teljesen józan volt, kicsit elvesz abból, hogy a későbbiekben Morty-nak szurkoljunk a gonosszal szemben. Ez persze egy ilyen műsor, ami nem akarja, hogy komolyan vegyük, de bizony ilyen komplexitású világ esetében már kénytelenek vagyunk valamennyire. És itt jön be az, hogy Morty-nak nem szabadnak csak úgy tömegmészárlásba kezdenie, mert ő a jó fiú. Lehet amúgy egy méretes köcsög, de ennyire nem kellene. És itt, a negyedik évad premierepizódjában is ez a helyzet, Morty láthatóan hagyná a nagyapját meghalni, mit számít neki.

Úgy ettől eltekintve amúgy jó kis kezdés volt ez, amit most elkezdhetnek felülmúlni a készítők az átívelős részekkel, de még bíbelődhetnek is abszurd, világépítős, klasszikus Rick és Morty kalandokkal egy darabig, hiszen bőven van rá idejük. Egyébként idén még négy rész lesz ezen kívül, az évad maradék öt epizódja 2020-ban kerül majd adásba.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr5615306712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2019.11.15. 15:32:01

Morty a jó fiú? Hát, merész kijelentés.
süti beállítások módosítása