Televerzum

A Jégvarázs 3-ban Elzáról kiderül, hogy leszbikus

Többször is előfordult már, hogy gyerekműsorok karakterei vállalták másságukat

2019. november 11. - lewiee

A Jégvarázs főszereplőjének szexualitása valamiért nagyon népszerű téma volt az utóbbi időben, erős gyanúja volt annak, hogy Elsa karaktere esetleg leszbikus. Többen is azt gondolták, hogy a Jégvarázs 2 teasere alapján a folytatásban már a sztoriban is szerepet kap egy leszbikus szerelmi szál, és a jégkirálynő esetleg barátnőt kap. Végül a készülő film dalszerzője hivatalosan is értesítette az Elsa szexualitását firtató közönséget, hogy ilyesmiről szó sincs, a hamarosan mozikba kerülő folytatásban nincs semmi ilyesmi. Ezután még egyet csavart a történeten, hogy több különböző forrás is megerősítette: a már biztosan elkészülő harmadik Jégvarázs-részben bemutatják majd Elsa barátnőjét.

frozen-elsa-girlfriend-912x456.jpg
A szexuális beállítottság a mai napig megosztó téma, az animációs, főként a gyermekeknek szóló tartalmakban való ábrázolása pedig még annál is inkább, így nem csoda, hogy az előző bekezdésben leírtak két táborra osztották az internetes reakciókat és kommentelőket. Az egyik csoport azt szeretné megtudni, miért lenne olyan fontos egy kitalált rajzfilmes karakter szexualitása, miért kell a gyerekeknek is a képébe nyomni, illetve hogy kapcsolódik ez mégis a történethez. A másik csoport az, amely számára egészen meghatározó az, hogy egy népszerű Disney-franchise egyik hercegnője leszbikus is lehet, a film egyik betétdalát, a Let It Go-t pedig a melegség nyílt vállalásának himnuszaként használják.

A Jégvarázs a világ egyik legnagyobb filmes franchise-a, az első rész az egyik legtöbb bevételt szállító film valaha, így nem csoda, ha ez a hír többekhez is eljutott. Ugyanakkor, nem ez az első alkalom, hogy nyíltan meleg karakterek jelennek meg gyermekeknek készülő műsorokban/filmekben. A legelső nem felnőttrajzfilmes coming out az egyébként anno itthon is elég népszerű szintén Disney-sorozat Gravity Falls sorozatzárójához köthető, amelyben a széria két mellékszereplője, két helyi rendőr vallanak egymásnak szerelmet. Már ennél erősebb a melegek reprezentációja Nickelodeonon futó Lármás család című animációs sorozatban, amelyben a szereplők egyikét meleg szülők nevelik. Ez a sorozat rövid időre nálunk is betiltásra került, vicces okokból, ugyanis a Kenyai Filmosztályozó Bizottság osztályozása alapján tiltásra került. A kenyaival a magyar Nickelodeon műholdas adásváltozata akkor még közös volt, így nálunk sem tűzték műsorra. A Cartoon Network más sorozataiban, a Steven Universe-ben és a Kalandra fel!-ben is voltak leszbikus karakterek, de már leszbikus csók is.
Képtalálat a következőre: „adventure time kiss princess marceline bubblegum”

Szintén a Disney gyártotta a Star. Vs. The Forces of Evil című rajzfilmsorozatot, amelynek epizódokon átívelő, komplexebb történetvezetése van. Ennek ellenére a magyar-cseh Disney Csatorna valamilyen okból nem adta le azt az epizódot, amelyben egy koncerten ülnek a főszereplők, és a háttérben nem csak heteró, de meleg párokat is látni, ahogy megcsókolják egymást. Az, hogy ez az epizód kikerült a magyar adásból, azért is rossz, mert kulcsfontosságú a történet szempontjából. Eredetileg 2017 szeptemberében kellett volna adásba kerülnie, végül idén februárban valamiért úgy döntöttek, már nem számít olyan vészesnek az a pár képkocka.

Van egy ellentábor, amely megkérdőjelezi azt, hogy miért is fontos elmondani egy gyerekeknek szóló műsorban vagy filmben, hogy egy adott karakternek milyen a szexuális beállítottsága. A szexuális beállítottsággal szembeni tolerancia és elfogadás valami olyasmi, amit most először alkalmazhatnak a film- és sorozatkészítők élesben, és úgy gondolják, a legfontosabb az lenne, hogy már gyerekként se számítson furcsának vagy ijesztőnek az, ha egy fiúnak barátja, egy lánynak pedig barátnője lesz. Ezek a művek nem propagálják a melegséget, hanem ugyanolyan természetes módon reprezentálnák a jégkirálynő románcát egy másik nővel, mint húgának kapcsolatát a jegesemberrel. Amíg a felnőtteknek készülő tartalmakban a filmipar ezért már sokat tett, addig a gyermekeknek szóló tartalmakat illetően a mai napig gyerekcipőben jár.

Egyébként valóban igaz, hogy a Disney sokat kockáztat ezekkel a lépéseivel, hiszen ahogy látszik, a konzervatívabb, fejlődő országokban gyakran találkoznak betiltással még a felnőtteknek készülő sorozatok és filmek is. Több afrikai és ázsiai országban eladhatatlanok ezek a tartalmak, de pl. a Modern család is 18-as karikát kapott Oroszországban, ami itthon laza 12-essel mehet bármikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr1515301714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2019.11.12. 14:48:46

Menjünk sorjában:

1. A homoszexualitás egy pszichés zavar. Nem normális állapot.
2. Felnőtteknek szóló filmekben sem kellene mutogatni
3. Gyerekeknek szólókban meg főleg nem, mivel ez összezavarja őket, ha azt látják, hogy saját nemünkhöz vonzódni normális dolog, holott nem az.
4. 10 éves kor előtt egy gyermeknek arról sem lenne szabad tudnia, hogy ilyesmi létezik. Biológia órán, szexuális felvilágosításkor lehet az ilyesmiről beszélni, de előtte nem szabad.
5. A Disney, meg az összes szennycsatorna szégyellje magát, amelyik ezt támogatja.

dummdumm 2019.11.12. 15:32:13

@Vipera01: Teljes mértékben természetes és normális dolog. Éppen az lenne a lényeg, hogy ne gondolkodjanak ugy, hogy ez nem normális, mert semmivel kevesebbek nem lesz attól egy lánygyerek, hogy a lányok jobban tetszenek neki.

Mayerné Répási Adrienn 2019.11.12. 16:47:44

Miért kell egy mesében kihangsúlyozni a nemi hovatartozását a szereplőnek, ha nem része a cselekménynek? Teljesen normális dolog és jó az elfogadás, de miért mesefilmben?
Nem vagyok sem konzervatív, sem elítélő a melegekkel, semmi bajom velük. Mindenki szeressen szabadon, akit csak akar. Csak azt nem értem egy mesében miért szerepel? A szex és erőszak sem kellene hogy szerepeljen, így ennek sem kellene témának lennie egy mesében.

Vipera01 2019.11.12. 19:13:30

@dummdumm: természetes, de semmiképpen sem normális dolog.
Majd ha egy azonos nemű pár külső segítség (azaz béranyaság, spermadonor stb.) nélkül, pusztán önállóan képes lesz utódnemzésre, majd akkor lesz normális dolog.

Zsolti_kun 2022.12.19. 10:11:46

@Vipera01: Meglátásom szerint a melegség is egyfajta életút és minden egyes párkapcsolatot előre megírnak a lelkek. A tudomány sem támasztja alá pszihés vagy bármilyen zavarnak és nincs is tudományos magyarázat. Gyermekvédelmis vagyok, konkrét erőszak nélkül semmi sem fog egy gyereket mentálisan-pszihésen megzavarni ilyen irányba, a saját életútját fogja követni, csak normálisan fog hozzáállni különböző emberekhez. Egyébként minden ország legalább szülői felügyelettel ajánlja a Jégvarázst, amibe haloványa sok érzékenyítő téma elfér. (Nálunk TV-adókon 12+.)
süti beállítások módosítása