Televerzum

Szombathely is hadat üzent a Fidesz-médiának

Körkép a szombathelyi média helyzetéről

2019. október 21. - lewiee

Az önkormányzati választások során több megyeszékhelyt is elvesztett a Fidesz, ideértve az ország legnarancssárgább megyéjének székhelyét, Szombathelyt. A város közgyűlésében már a választások előtt az ellenzék került többségbe, amikor egy papíron független, de a fideszt támogató konzervatív képviselő, Molnár Miklós összekülönbözött a városi Fidesszel. Ő egyedül elég volt ahhoz, hogy a közgyűlésben többséget szerezzen a kormánypárt által "szívárványkoalíciónak" csúfolt ellenzék, így az akkori polgármester, Puskás Tivadar erős ellenszélbe került. A szombathelyi Fidesz egyáltalán nem kezelte jól ezt a helyzetet, a közgyűlésben minden ellenzéki képviselő nevének említésekor hozzátették, hogy bevándorláspárti - ez a hangnem annyira pedig nem működik egy városban, mint egy száz főt számláló vas megyei falucskában, ahol a lakosok részmunkaidőben a migránsoktól félnek.

A Fidesz a városban hosszútávon is ezzel az üzenettel és narratívával tervezett kommunikálni a város választóival, amíg a szombathelyi ellenzéki összefogás, az Éljen Szombathely! a valós problémákra, útépítésekre, fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. Ez láthatóan és érezhetően szimpatikusabb és életszerűbb volt a város lakossága számára, az összefogás vezető figurája a szocialista Dr. Nemény András lett.

Az akkori polgármesterrel, a hetvenes éveit taposó volt veszprémi orvossal, Dr. Puskás Tivadarral szemben Nemény már jóval a választások előtt aktív kampányba kezdett, programpontokat hirdetett és interjúkat adott. A választások közeledtével a Fidesz is realizálta, hogy Puskás személyének újraválasztása kevésbé valószínű, mivel az emberek - részben Nemény kampányának hatására - már nem voltak elégedettek az akkori városvezetéssel, fejlődést és változást szerettek volna. Valószínűleg a kormánypárt is belátta, hogy a sok fideszes városban és kerületben használt "Csak így tovább!" és "Folytassuk a közös munkát!" szlogenek és gondolatok nem érvényesíthetőek majd egy olyan kampányban, ahol az emberekben már inkább egy gyenge, passzív kép alakult ki a városvezetésről, és változást szeretnének.

Ezért dönthetett a Fidesz úgy, hogy Puskást Balázsy Péterre cseréli, egy ismeretlenebb, fiatalabb arcra, aki a jobboldali értékek mellett változást is képes volt hirdetni, és már nem migránsozott annyira erősen, inkább ő is a város fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A kampányát későn kezdte meg, mellette harmadik indulóként az időközben Fidesszel összeveszett alpolgármester, Kocka Tibor is elindult, ezek ellenére azonban az önkormányzati választásokon alig egy hajszálon múlt a győzelme. A valódi kampány mellett Balázsy és Nemény mellett ugyanis felsorakoztak a városi sajtóorgánumok is - előbbi pedig ebben előnyben volt.

A megyei napilap

A kormánypárti propagandagépezet Szombathelyen is több médiumon keresztül jelen volt, napilap, hetilap és online kiadvány formájában is. A megyei lap - az összes többi megyéhez hasonlóan - itt is a Mészáros Lőrinchez tartozó MediaWorks tulajdona, a Vas Népe a kampány alatt egyszer sem közölt olyan cikket, melyben az ellenzéki politikusok nyilatkozatait, programját, üzenetét, gondolatait vagy programját említette volna.

A Vaol.hu-n egy "Nemény András" keresés lefuttatása után zömmel "Fidesz:" kezdetű kormánypárti véleményeket találunk Neményről, amik nem meglepő módon nem túl pozitív színben tüntetik fel. A választások utánról - annak ellenére, hogy Szombathely új polgármestere - a Vaolon nem találunk neményes cikket. Nemény és az ellenzék lejáratásában ugyan aktívan részt vett, Balázsy népszerűsítésével nem foglalkozott sokat a megyei lap. A Vas Népe a legolvasottabb megyei lap, amelynek nagyobb előfizetői bázisa van Szombathelyen is. A legutóbbi cikk, a Békesség vagy háború egy politikai elemzővel készült a VN állítása szerint, amelyben így nyilatkozik a megkérdezett elemző az akkor még közelgő választások tétjéről:

Ön szerint mi az október 13-ai önkormányzati választás tétje Szombathelyen?

Szombathely számára egyértelműen az a választás tétje, hogy békességben és gyarapodásban éli-e meg a következő öt évét, vagy ellenzéki vezetést választva egy öncélú és értelmetlen háborút kezd a kormánnyal szemben, ami megmérgezi a város mindennapi életét, cserébe pedig elvágja magát a nyugodt fejlődés lehetőségétől.

 

Nemény András nevére

Békesség vagy háború
Illés: egymilliárd forintnyi útfejlesztés hiúsult meg a Nemény által vezetett ellenzék miatt
Fidesz: Nemény Czeglédy és Gyurcsány bábja
Fidesz: balesetveszélyesek lehetnek a plakátok
Dr. Hende Csaba: Megosztott ellenzék, egységes kormánypárt

Balázsy Péter nevére

Magyar Nemzet: Csatatér lett Szombathelyből
Bölcs döntést vár a szombathelyiektől Gulyás, Hende és Balázsy
A megyei önkormányzat 170 pályázatból több mint hetvenet kezel
Interjú Dr. Puskás Tivadarral, Szombathely két ciklus után leköszönő polgármesterével
Magas részvétel, szoros verseny

5 találat a legutóbbi cikkekből a Vas Népe Online archívumából

A Vas Népe álhíreinek terjesztésébe Nemény polgármesterként nem tud majd beleszólni, mivel országos cég megyei lapjáról van szó - alternatívákat azonban felkínálhat, amennyiben támogatja a szabadabb vagy rosszabb esetben a szubjektív baloldali sajtót. A város érdekét alapvetően szolgálná, ha megjelenne egy olyan helyi napilap, amely megfelelően tájékoztatja az olvasókat a történésekről.

A független online oldal

A közel 20 éve operáló Nyugat.hu az ország egyik első nagyobb helyi online portálja, indulása óta politikailag független, jobb- és baloldali kormány esetén is kormánykritikus hangnemet képvisel. A Nyugat a leginkább függetlennek és objektívnak mondható, jelen esetben azonban kétség kívül inkább Nemény felé húzó portál. Nemény különböző programpontjainak egyik legfontosabb fóruma volt a Nyugat, de az online lap attól sem határolódott el, hogy Balázsyval interjút készítsen, programját minősítés nélkül közölje.

A Nyugat.hu cikkeit országszerte többen is olvassák, a szombathelyiek által leglátogatottabb és a Facebookon legtöbb követővel rendelkező hírportál. Az Ungár Péter által pénzelt Ugytudjuk.hu tavalyi indulása előtt a Nyugat volt a kormánykritikus hangok egyetlen képviselője a helyi sajtóban. A választások után Neménnyel már polgármesterként készítettek interjút terveiről.

Nemény András nevére

Nemény úgy szeretné vezetni a várost, hogy senkit se különböztet meg csak azért, mert másik párt tagja
Kaotikus állapotok uralkodnak Szombathely magánútjain
Publicus: Nemény András vezet Balázsy Péter előtt
Nemény András és Koczka Tibor is készen áll a polgármester-jelöltek vitájára
Az Éljen Szombathely az idősek világnapján köszönti az időskorúakat

Balázsy Péter nevére

Balázsy Péter szerint csak politikai hisztériakeltés volt a polgármesterjelölti vita kérdése
Balázsy Péter a Facebookon üzent Nemény Andrásnak a polgármester-jelölti vita részleteiről
A hazaárulózós jelenet keményen visszaüthet Hende Csabának
Balázsy Péter arról, hogy mit csinálna másképp
Ki is az a Balázsy Péter, aki a Fidesz polgármester-jelöltje lesz Szombathelyen?

5 találat a Nyugat.hu archívumából a választás előttről

A kevésbé független online oldal

A szombathelyi sajtópalettán új színfoltként jelent meg az Ugytudjuk.hu nevű weblap, amelyet Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő hívott életre. A 2018-ban indult weboldal politikai függetlensége erősen megkérdőjelezhető, az ellenzék szombathelyi közgyűlésben megszerzett többsége után újabb szúrás volt a városi Fidesznek, hogy elindult egy kifejezetten a Puskás-vezetést és később a Balázsy-kampányt kritizáló, lejárató oldal, amely rendszeresen tájékoztatta a várost Nemény programjáról is. Az Ugytudjuk stílusa és szemléletmódja kísértetiesen hasonlít a fideszes propagandagépezetre, csak épp az ellenzéki oldalról.

Jóval kevesebb emberhez ér el, mint a Nyugat, összehasonlításképpen a veterán független weblap kerekítve 84 000, az Ungár-féle Ugytudjuk 6 000 Facebook-követővel rendelkezik. 

Nemény András nevére

Hazaárulózással mutatta be a Fidesz választási programját Szombathelyen
Nemény András: “Ma egy lépést tettünk a jövő felé”
Nemény András: Semmi keresnivalója a Fidesz szombathelyi alelnökének a stadion-üzemeltető cég élén
Nemény András: Esélytelen elcsalni a szombathelyi önkormányzati választást!

Balázsy Péter nevére

Balázsy Péter annak idején diákpolgármesternek sem kellett
Balázsy Péter határolódjon el Hende Csabától
DK: Balázsy Péter alkalmatlan
LMP: Hende szavai elfogadhatatlanok, nem maradhatnak következmények nélkül
Éljen Szombathely!: A Fidesz polgármester-jelöltjének nincsen egyetlen önálló gondolata sem

5 találat a választás előttről az Ugytudjuk.hu-ról

A NER-szócső kis színesekkel operáló online oldal

Bár a "NER-szócső" státusznak a Vas Népe online oldala, a VAOL is tökéletesen megfelel, a Frisss.hu könnyed témákkal indult, amelyet hellyel-közzel készen kapott Fidesz-propaganda cikkek tarkítottak és tarkítanak a mai napig. Eredetileg egy szórakoztató jellegű kísérőportálként indult az azóta megszűnt Frisss FM helyi rádió mellett, mára megmaradt része már csak kis színesekkel, életmód-cikkekkel, illetve közéleti témákkal foglalkozik. Önálló szerkesztőséggel ugyan rendelkezik, szinte az összes cikkjét MTI-forrásokból veszi át akár egy szó megváltoztatása nélkül

Ugyanazok az ellenzéket lejárató helyi hírek jelennek meg a Frisssen, mint a VAOL-ban, ha lefuttatjuk a Nemény és Balázsy nevére történő kereséseket, kísérteties egyezéseket találunk. Ennek oka, hogy a Frisss a közéleti tartalmait bevallottan egyenesen a VAOL-tól szállítja.

Nemény András nevére

Magyar Nemzet: Csatatér lett Szombathelyből*
Megérkezett a hivatalos cáfolat: A baloldal valóban megtéveszti a választókat
Dr. Hende Csaba: Megosztott ellenzék, egységes kormánypárt*
Nemény szereptévesztésben
Az ország egyik legjobb tévés szakemberét váltották le Nemény Andrásék

Balázsy Péter nevére

A nyugdíjasok foglalkoztatásának előnyeit ismertetik Szombathelyen
Megkapták a szombathelyi idősökkel foglalkozó klubok az adományt
Egy tisztességes vitára bármikor kész kiállni Dr. Balázsy Péter
Ellenzéki nyomásgyakorlás a közmédiára az MTVA-nál és Szombathelyen is
A választások tétje, hogy fejlődik Szombathely vagy harc színtere lesz

5 találat a választás előttről a Frisssről, csillagozva a VAOL-tól átvettek

A Frisss sorsa kérdéses lehet, nincsenek pontos információk arról, ki vagy mi finanszírozza, de bizonyos, hogy a kormányközeli országos Rádió 1-nek köze van a dologhoz - a Frisss FM frekvenciáját pár éve vette át, ezzel megszűnt a három közül az utolsó helyi rádió is Szombathelyen. A Rádió 1-es érdekeltségekkel Nemény nem nagyon tud mit kezdeni, de a Frisss semmi olyan extrát nem tud felmutatni, amit ne közölne le akár a Vas Népe, akár bármelyik másik kormánylap. Az oldalt viszont több, mint 25 000-en követik a Facebookon.

A kreatív heti propagandalap

Még az idén állt fel a Szombathelyi Hírlap szerkesztősége, amely hetente megjelenő újságként indult útjára. A kezdetektől fogva kormányközeli lap tulajdonosa Kresmer Csaba, Puskás Tivadar volt sajtósa. Az ország egyik talán leggyomorforgatóbb helyi sajtótermékétől az ellenzéki többségű közgyűlés meg is vonta a város nevének használati jogát, ezután pedig egy egyszerű és kreatív húzással Szombati Helyi Hírlapra keresztelték át az amúgy szombatonként megjelenő helyi újságot.

A SzHH az iskolapéldája annak, hogyan lehet a legkevésbé újságírói elvek alapján írni egy újságnak nevezett lapot, az Ugytudjuk információi szerint indulásától (márciustól) augusztusig még médiahatósági engedélye sem volt.

Keresni keresnénk az archívumában Nemény vagy Balázsy nevét, ehelyett inkább bemutatunk pár címlapot, amelyek magukért beszélnek, ugyanis a lap most hétvégén már nem kerül kiadásra. Nemény polgármesteri székbe kerülésének első tapasztalható jelei között a Szombati Helyi Hírlap eltűnése a szombathelyi sajtóból.

Képtalálat a következőre: „szombathelyi hírlap” Képtalálat a következőre: „szombathelyi hírlap” Képtalálat a következőre: „szombathelyi hírlap”

A Szombati Helyi Hírlap - volt Szombathelyi Hírlap - kreatív, de annál szakmaiatlanabb és gyomorforgatóbb címlapjai

Az önkormányzati médiaalapítvány

A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. stábja már a választás előtt megváltozott, a korábban ellenzéki véleményeket teljesen ignoráló városi televíziót, illetve a Szombathelyi7 című online napot működtető alapítvány feje idén Halmágyi Miklós lett, személyét az ellenzéki többségű közgyűlés szavazta meg.

Ez volt az első komolyabb változás a szombathelyi médiában, és nem úgy tűnik, hogy a Szombathelyi Televízió és a Szombathelyi7 azóta csak Nemény gondolatait szajkózná. A cikkek és adások nagy részének témáját nem politikai jellegű események adják, ha mégis, akkor láthatóan kevésbé elfogultan tájékoztatják arról a várost, mint akármelyik másik helyi sajtóorgánum - ugyanakkor látszik, hogy az SzTV is gyakrabban közölt Nemény programpontjairól anyagokat, mint Balázsyéról. Mindazonáltal az Éljen Szombathely! valóban jóval több sajtó- és kampányeseményt tartott, a Fidesz pedig legtöbbször elzárkózott a nyilvánosságtól és az olyan jellegű sajtótermékektől, amelyek nem kifejezetten kormánypártiak.

Nemény András nevére

Nemény András kampányt összegzett
Zöldebbnek szeretné látni a jövő városát az Éljen Szombathely
A Zanati úti kerékpárútról tartott sajtótájékoztatót az Éljen Szombathely
Szombathely applikációt fejlesztett az Éljen Szombathely! egyesület
Megoldaná az újonnan épült lakóparkok problémáját Nemény András

Balázsy Péter nevére

Balázsy Péter: Politikai hisztériakeltés zajlik vita ügyben
LMP: Balázsy Péter határolódjon el a hazaáruló Hende Csabától
Fidesz-KDNP nagygyűlés az MMIK-ban
Balázsy Pétert bírálta sajtótájékoztatóján Ungár Péter
Ellenfele kampányát kritizálta az Éljen Szombathely

5 találat az SzTV választás előtti szalagcímeiből

 

Különböző szombathelyi sajtótermékek Facebook követőinek száma
(narancssárgával a kormányközeli tulajdonú, pinkkel az ellenzéki, zölddel az önkormányzati, szürkével a párthoz nem köthető személyek tulajdonában lévő sajtóorgánumok)

Most Neményen a sor

A felelősség most Neményé, ha valóban tartja magát ideológiailag is programjához, akkor Szombathely megszabadulhatna azoktól a hangoktól, amelyek folyamatosan hazugságokat terjesztenek városszerte. Hatásköre polgármesterként, azonban nem megy túl minden határon. Kétséges, hogy az SzHH-hoz hasonlóan a VAOL például a kukában végezne, a szombathelyi polgármester keze ugyanis nem nagyon érhet el addig. A megoldás az lenne, hogy létrehoz minél több olyan fórumot, amely politikailag objektív tájékoztatást nyújt a városlakóknak. Hangsúlyozandó a politikai függetlenség, hiszen komoly felelőssége van abban Neménynek, hogy az alternatívaként felkínált lehetőségek is kritizálhassák ugyanúgy az ellenzéket, ahogy a Fideszt is.

Arról, hogy mitől meddig propaganda valami, és mikor jobb- vagy baloldali újságírás, arról itt írtunk korábban.

A bejegyzés trackback címe:

https://televerzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4615246232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dummdumm 2019.10.22. 15:59:38

Nemény egy szimpatikusabb ellenzéki politikus, az SZTV szalagcímei messze nem olyan részlehajlóak, skk sikert neki
süti beállítások módosítása